Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Anglikanski teolog Milbank u Đakovu: “Religija danas može biti velika opasnost, ali i jedini izvor nade”

  Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu danas je održan “Lectio Strossmayer”, a gost- predavač bio je jedan od najpoznatijih anglikanskih teologa John Milbank.
  Taj ciklus predavanja, kako ističe dekan KBF-a Ivica Raguž, održava se u znak sjećanja na biskupa Strossmayera, a ove je godine u znaku 500 godina reformacije.
  “Željeli smo obilježiti tu obljetnicu, a posebno stoga što imamo na umu da je veliki biskup Strossmayer, mogli bismo slobodno reći, bio začetnik ekumenizma u Katoličkoj crkvi prema protestantizmu. Naime, održao je na I. Vatikanskom saboru predivan govor u kojem je brani ptorestantizam i zbog toga je čak bio proglašen i “sotonom” .., tako da je ovo u biti pomalo paradoksalno da jedno malo Đakovo je zapravo sjedište ekumenskoga duha prema protestantizmu u Katoličkoj crkvi”, pojasnio je dekan Raguž naglasivši da je upravo na tom tragu organizirano današnje predavanje jednog od najpoznatijih engleskih anglikanskih teologa u Đakovu.
  Profesor Milbank drugi je put u Hrvatskoj, a prvi put u Đakovu, a na Sveučilištu u Nottinghamu predaje religiju, politiku i etiku. Posljednjih nekoliko godina profesor Milbank surađivao je na tri knjige koje je objavio zajedno s filozofom Slavojem Žižekom i Creston Davisom.
  Ugledni anglikanski teolog u Đakovu je održao predavanje pod naslovom “Reformacija i reforma: onkraj katastrofe”.
  U izjavi za Radio Đakovo profesor Milbank prokomentirao je odnos religije i suvremenog svijeta.
  “Sekularizam u dubokoj krizi, vodi ka potpunom individualizmu, sukobima, dominaciji novca, ekološkom uništenju, i stoga trebamo otkriti viziju transcendentnog, ali problem je što se danas religija ponekad koristi, odnosno vodi ka nacionalizmu pa ponekad imamo nacionalističke reakcije protiv liberalne globalizacije i stoga religiozni ljudi moraju biti vrlo oprezni, moramo odbaciti liberalizam, ali i jačanje rasizma i nacionalizma. Mislim da se kršćani trebaju okrenuti više međunarodnoj viziji koja je okrenuta ljudskoj solidarnosti, a, isto tako, moramo vidjeti što nam je zajedničko s drugim religijama. Zaključujem s tim da religija danas može biti velika opasnost, ali i može biti i jedini izvor nade”, rekao je profesor Milbank podsjetivši na značaj biskupa Strossmayera.
  “Strossmayer je i danas iznimno važan zbog ekumenizma, zbog toga što je vjerovao u “federalnu viziju Europe”, dakle, ne samo globalizacija i ne samo nacionalizam nego federacija i suradnja i to je ono što Europi treba, i stoga što je bio tradicionalni katolik koji je kritički promatrao papinstvo. Za mene je on herojska figura i volio bih više znati o njemu “, kazao je profesor Milank naglasivši da nije pobornik britanskog izlaska iz EU.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog