Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Optužnicama protiv hrvatskih branitelja slabi se politički položaj hrvatskog naroda u BiH”


  U organizaciji Udruge dragovoljaca Đakovštine 1991./1992. sinoć je u dvorani Florentini održana tribina na kojoj su o sudskim procesima protiv hrvatskih branitelja u Bosni i Hercegovini govorili general bojnik HV i HVO Zlatan Mijo Jelić i general pukovnik HVO Željko Šiljeg koji su istaknuli da su ti procesi nastavak politike kojom muslimanska strana nastoji ostvariti ono što nije uspjela ratom.
  General Jelić upozorava da u BiH postoje dva zakona kojima se sudi za ratne zločine.
  “Jedan je KZ iz SFRJ, a drugi je KZ BiH iz 2003. godine, a razlika između ta dva zakona je u tome što zakon iz SFRJ ne pozna selektivnu zapovjednu odgovornost , udruženi zločinački poduhvat i ne pozna širok rasprostranjeni napad kao zločin protiv čovječnosti i kazne po tom zakonu su puno blaže nego po KZ BiH. Međutim, pravosuđe iz BiH uzelo je praksu da Hrvatima sudi po zakonu koji je donešen retroaktivno i gdje su kazne puno teže, a Muslimanima se sudi po zakonu koji je vrijedio u to vrijeme i prema kojemu su kazne puno blaže”, konstatirao je general Jelić.

  Hrvatska mora pomoći ljudima protiv kojih se masovno podižu optužnice, smatra general Željko Šiljeg.
  “Dosad je prošlo 166, a očekuje se još nekoliko stotina optužnica, a moguće i još više. Ovi procesi protiv hrvatskih branitelja usmjereni su na to da oslabe politički položaj hrvatskog naroda u BiH”, tvrdi general Šiljeg.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog