Svinjokolja ili kolinje je godišnji tradicionalni običaj klanja svinja raširen u mnogim područjima Europe: ruralnim područjima kontinentalne Hrvatske (osobito Slavonije i Baranje, te Dalmatinske Zagore), Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Grčkoj, Italiji, Moldaviji, Rumunjskoj, Sloveniji, Portugalu, Španjolskoj, Ukrajini i drugdje. Svinjokolja počinje nastupom hladnijih dana u studenom.
Ove godine Slavonci ulaze u sezonu kolinja s nikad praznijim svinjcima. Proizvodnja domaćih svinja svela se tek na trećinu. Uzgoj je postao preskup, a meso jeftinije u trgovini. Tradicionalno kolinje tako je pretvoreno u luksuz koji će si ove jeseni tek rijetki priuštiti, piše dnevnik.hr. Međutim, posljednjih dana sve je učestalije otkrivanje jaja i mesnih proizvoda koji sadrže bakteriju salmonelu, što je mnoge građane „natjeralo“ da promijene svoje navike prilikom odlaska u kupovinu u trgovačke lance. Ovotjedno pitanje naše Web ankete je:
[socialpoll id=”2404478″]