Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nadbiskup Hranić pozvao političare i gospodarstvenike da se otvore prema onima na rubu

  mile3 Prolaskom kroz Vrata milosrđa i molitvom u đakovačkoj prvostolnjici započeo je jubilarni, 20. po redu susret djelatnika u političkom i stranačkom te gospodarskom životu s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije.  Bilo je to ujedno i Jubilejsko hodočašće slavonskih političara i gospodarstvenika u Godini milosrđa, a pozivu ih se odazvalo oko 120.
  “Tim susretima pokušavamo razvijati i pridonositi kulturi dijaloga među nositeljima stranačkog i političkog život, nositeljima vlasti bez obzira koje političke provenijencije bili, kako bi na j ednom mjestu svi zajendički razgovarali o dobrobiti naše zemlje i našeg naroda. Želimo promicati kulturu dijeloga”, pojasnio je u izjavi novinarima nadbiskup Hranić smisao tih susreta ističući, međutim, kako “često razgovor političara zna biti obilježen parcijalnim, sebičnim interesima umjesto zalaganjem za opće dobro”.
  Obraćajući im se na početku radnog dijela skupa nadbiskup Đuro Hranić podsjetio je na zalaganje pape Franje za one na rubu, sve one odbačene koji su postali suvremeno roblje.
  “Godina milosrđa, prema onome kako ju je papa Franjo postavio, ima i svoje socijalne, društvene, čak i gospodarske konotacije. Osjećaj za one koji su negdje na rubu, na marginama života, je imati milosrđa, odnosno, znati oprostiti, otpustiti dugove, onima koji su na različite načine gurnuti na rub društva. Mi vidimo da se čak rađaju političke stranke koje staju na stranu tih gurnutih, marginaliziranih, na rub društva. Onih koji su tu zbog kredita, banaka, lakomosti onih koji trče za zaradom, dovedeni u krajnje nepovoljni položaj, možda nekada i vlastitom krivicom…Svi mi znamo s kakvim poteškoćama se susreću mnogi građani koji su u našem društvu gurnuti u dužničko ropstvo i kako ostaju bez svojih nekretnina, stanova, kako bivaju gurnuti na prosjački štap”, poručio je nadbiskup Hranić.
  “Papa Franjo pokušava i među političarima razvijati ozračje da pri donošenju odluka, zakona, vodimo računa o onima koji su na marginama i da naši zakoni budu što je moguće pošteniji. Jednako tako, koliko je moguće, s tim da je tu potrebna i određena sprega politike i gospodarstva, da se onima koji su baš na rubu, neki dugovi oproste u Božje ime, u ime milosrđa Božjega. Da imaju svoje ljudsko dostojanstvo i da manje opterećeni dalje mogu ići kroz život”, kazao je nadbiskup naglasivši da papa Franjo pokušava upravo sprezi političara i gospodarstvenika, koja je često izvor korupcije, dati drugačiji predznak – predznak suradnje, ali na dobrobit čovjeka, a ne na dobrobit privatnog interesa, parcijalnih interesa, kapitala …, što se, nažalost, prečesto događa.
  mile4 “Neću kazati da je zahvaljujući našem propovijedanju, ali je znakovito da se u političkom životu rađaju nove stranke koje zalaganje za rubne stavljaju u svoj politički program i na tome dobivaju političke bodove”, podsjetio je također nadbiskup Hranić.
  Susret slavonskih političara i gospodarstvenika nastavljen je izlaganjem profesora Vladimira Dugalića o temi “Ekološko obraćenje – izazov za političare i gospodarsvenike”, a svoju poruku sublimirao je citirajući poziv pape Franje na ekološko obraćenje, odnosno potrbu za “resetiranjem”. “Papa ukazuje na probleme onečišćenja okoliša, sve ono što smo mi zagadili, gdje nismo ispunili svoju zadaću namjesnika, odgovornog upravitelja, nego smo to podredili sebi, a i tehnologiju koja je u službi moći naznačuje kao glavni problem, Poziva nas na jedno ekološko obraćenje koje zapravo treba obuhvatiti ekološku svijest u različitim vidovima. Od kulture, gospodarstva, politike, gdje on zapravo kaže da skrb za siromašne, borba protiv siromaštva, pravedna ekonomija, odustajanje od liberalnog koncepta ekonomije je već ekološka svijest”, zaključio je profesor Dugalić.

  Foto: M.M.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog