Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U Pragu postavljena spomen ploča biskupu Strossmayeru

  U Pragu podignuta spomen-ploča u čast Josipa Jurja Strossmayera

  Na inicijativu Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba u petak 14. listopada u Pragu je na Trgu Josipa Jurja Strossmayera postavljena spomen-ploča koja podsjeća na zasluge ovog hrvatskog velikana i na njegove veze s češkim glavnim gradom, doznajemo od predsjednika društva Marijana Lipovca.
  str-trg Metalna ploča velikih dimenzija smještena je na stambenoj zgradi ispod natpisa s imenom trga, a natpis na češkom jeziku glasi: „Josip Juraj Strossmayer (1815. – 1905.), biskup đakovački i srijemski, veliki dobročinitelj hrvatskog naroda, osnivač Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i modernog Sveučilišta u Zagrebu, pobornik ekumenizma, suradnje slavenskih naroda i prijatelj Čeha, godine 1888. izabran je za počasnog građanina Praga koji mu se 1925. odužio davanjem imena ovom trgu. Povodom 200. godišnjice rođenja podižu Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Hrvatsko-češko društvo i Gradska četvrt Prag 7.“ Akciju za postavljanje ploče pokrenuli su Hrvatsko-češko društvo i hrvatsko veleposlanstvo 2015. kad se navršavalo 200 godina od Strossmayerova rođenja, a financijsku potporu dao je Grad Zagreb. Ploču je izradio Centar za dizajn iz Zagreba prema nacrtima Vlade Milunića, hrvatskog arhitekta koji od 1956. živi u Pragu, projektanta Kuće koja pleše, najpoznatije zgrade suvremene arhitekture u Pragu.

  strossmayerov-trg-prag Josip Juraj Strossmayer promicao je političku i kulturnu suradnju Hrvata i Čeha, bio je prijatelj s vodećim češkim političarima 19. stoljeća Františekom Palackim i Františekom Ladislavom Riegerom s kojima se zalagao za federalizaciju Habsburške monarhije na načelima austroslavizma te je uživao veliku popularnost u Češkoj. Češki skladatelj Antonín Dvořák je 1876. Strossmayeru posvetio svoju pjesmu Dyby byla kosa nabróšená. Strossmayer je često dolazio u Prag, a o posjetu 1874. objavio je i putopis Put zlatnoga Praga u kojem je češku metropolu zbog ljepote usporedio s Rimom, Firencom i Venecijom.
  Kao mecena, Strossmayer je dao novčanu pomoć Pragu nakon poplave 1890., a svojim savjetima pomogao je osnutak Češke akademije znanosti i umjetnosti koja je počela s radom iste godine.
  Prag se Strossmayeru odužio 1888. kada ga je, u povodu njegove 50. godišnjice svećeništva, izabrao počasnim građaninom, na prijedlog gradonačelnika Jindřicha Šolca.

  Foto: M. Lipovac

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog