Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Strossmayerova katedrala – hram vjere, umjetnosti i kulture”

  O 150. obljetnici početka gradnje i 134. obljetnici posvete sinoć je u katedrali đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio misno slavlje.
  U svojoj propovijedi podsjetio je da je Strossmayerova katedrala treća po redu u povijesti Đakova te da su i Strossmayerovi prethodnici, biskup Krtica i biskup Mandić, dali poticaje za izgradnju nove katedrale, a u zakladi koja je osnovana svoje priloge ostavili su i drugi Strossmayerovi predšasnici.
  Namjeru da izgradi katedralu biskup Strossmayer očitovao je već nakon prve godine od preuzimanje biskupske stolice, podsjetio je također nadbiskup Hranić istaknuvši njegove dugogodišnje temeljite pripreme koje su trebale rezultirati katedralom koja će, kako je rekao, po svom izgledu i stilu povezati Istok i Zapad Europe, ali i kulturno i duhovno uzdići svoj narod.
  “Izdvajajući poveće iznose u zakladu za izgradnju katedrale Strossmayer pokazuje da katedrala i svojim stilom i svojom veličinom te ornamentikom treba biti uistinu hram vjere, umjetnosti i kulture”, kazao je nadbiskup Hranić naglasivši da se Strossmayer nije zadovoljavao prosječnim arhitektima, umjetnicima i rješenjima nego je tražio najbolje među najboljima.
  “No, pritom je katedrala u potpunosti ostala istodobno i izraz ovoga podneblja, ambijenta i kulture i katedrala koja može ići uz bok drugim katedralama po svijetu, kakve se ne bi postidjela ni jedna europska prijestolnica – i tu je veličina biskupa Strossmayera”, zaključio je nadbiskup Hranić podsjetivši da je katedrala j građena, oslikavana i uređivana kroz 16 godina, a posvećena je 1. listopada 1882. godine.
  U sinoćnjem jubilejskom misnom slavlju sudjelovali su i članovi vjerničkih društava s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog