Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Predstavljena knjiga o Udbi i Kosu

  Udruga dragovoljaca Đakovštine 1990. 1991. organizirala je jučer u prostorijama Župe Svih svetih predstavljanje knjige “Propisi o metodama i sredstvima rada Udbe i Kosa” slovenskog autora Romana Leljaka.
  Autor se, kako je u izjavi za naš radio pojasnio, tom problematikom bavi desetak godina.
  “Knjiga je zbir pravila i propisa koje je upotrebljavala Udba za svoj rad, a kroz svoj dosadašnji rad došao sam do dokumenata koji govore kako i na koji način je Udba radila. To su pravila službe, razna uputstva o radu službe, kao na primjer uputstvo za tajno praćenje, uputstvo za tajnu kontrolu pošte, uputstvo za tajni pretres stanova i slično, a tu su i razni priručnici o suradnji između vojnog KOS-a i Službe državne sigurnosti, o suradnji Službe državne sigurnosti i II. Uprave Generalštaba JNA i slično. Radi se o nizu dokumenata koji su sažeti na 1048 stranica knjige A4 formata”, pojšanjava Leljak.
  Knjiga, kako ističe autor, predstavlja cjelovit rad Udbe od osnivanja 13. svibnja 1944. godine kada je u Drvaru ustanovljena kao Ozna pa sve do devedesetih godina prošlog stoljeća.
  “Mi smo tek na početku istraživanja u Sloveniji, a u Hrvatskoj se tek počinje. Ovo je samo jedan početak i mnogi istraživači bi trebali upoznati se s tim dokumentima kako bi upoznali način rada da bi mogli dalje istraživati. Mnogi dokumenti još nisu otvoreni i doći će vrijeme kada će se arhive otvoriti i pred nama je još dosta, dosta posla da bi istina o toj totalitarnoj tajnoj službi, koja se bavila i terorizmom i ubojstvima, izišla na vidjelo što prije”, zaključuje Leljak.

  Foto: Pero Šola

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog