Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Zbog Suza sv. Lovre Đakovo gasi javnu rasvjetu

  Povodom ovogodišnjeg astronomskog događaja, meteorskog roja Perzeida, tzv. Suza Sv. Lovre, na području čitavog Grada Đakova bit će isključena javna rasvjeta i to danas od 21 sat pa sve do 3.00 sata ujutro. Na ovaj način Grad Đakovo će biti jedan od rijetkih, ako ne i jedini hrvatski grad koji će svima koji to žele omogućiti uživanje u ovom svemirskom spektaklu, navodi se u priopćenju iz Ureda gradonačelnika. Prema predviđanjima Međunarodne meteorske organizacije, Zemlja će ove godine prolaziti kroz nešto gušći oblak meteoroida, pa se predviđa veća aktivnost i to 150 do 160 meteora na sat. Mjesec će svojom svjetlošću ponešto ometati vidljivost meteora prvi dio večeri, ali po njegovu zalasku iza ponoći uvjeti za opažanje meteora trebali biti idealni. Gašenjem svjetala u našem gradu svima je zajamčen najveći nebeski spektakl Perzeida dosad i nadam se da ćemo svi u njemu uživati. Inače, za promatranje Perzeida nisu potrebne nikakve vještine niti uređaji jer Suze Sv. Lovre bit će vidljive golim okom. No, jedini pravi uvjet kojeg se mora ispuniti je nekontaminiranost neba svjetlom, ponajprije javnom gradskom rasvjetom, što je u našem gradu osigurano. Inače, Perzeidi potječu sa kometa Swift-Tuttle, a najstariji zapisi o ovim malim tijelima veličine zrna pšenice do veličine šljive koji izgore u atmosferi potječu iz drevne Kine iz 36. godine. Uz Perzeide, ovih dana se do 21 sat nisko na horizontu može vidjeti i Jupiter, te Mars i Saturn, a vidljiva je i Međunarodna svemirska postaja, sa preletima iznad naših područja, točnije u Đakovu će biti vidljiva večeras u 20:49 sati.

   

  Ovaj prijedlog za gašenje rasvjete Gradu je došao iz Astronomskog društva Orion – Đakovo, čiji predsjednik Danko Kočiš za promatrače nudi nekoliko korisnih savjeta:

  • za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi,…)
  •  meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu
  • potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu,
  • potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.
  Ukoliko meteore želite fotografirati, svoje fotoaparate podesite na ove postavke:

  Manual (M) mod (uključujući balans bijelog i fokus), širokokutni objektiv, maksimalan otvor objektiva, visoke ISO vrijednosti (1600 ili više), fotoaparat postaviti na čvrsti stativ.

  Uz sve ovo najvažniji zahtjevi su svjetlosno jaki objektiv (što manji f-broj) i visoka ISO osjetljivost. Računajte da objektiv sa f/2 otvorom prima 4x više svjetlosti od f/4 objektiva! ISO osjetljivost ovisi o vrsti fotoaparata – neka bude najveća moguća na kojoj možete tolerirati digitalni šum. Što se tiče vremena eksponiranja, dovoljne su ekspozicije do 30 sekundi. Meteori ionako zabljesnu u djeliću sekunde, a sa duljim ekspozicijama samo ćete povećati digitalni šum. Dobro je imati programibilni okidač (ili takvu opciju u fotoaparatu) te postaviti uzastopno okidanje fotografija.

  Kako to izgleda, pogledajte u videu:

  Perzeidi_radijant perzeidi1

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog