Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • 50. Đakovački vezovi u znaku rekordnog broja sudionika

  Grad Đakovo priprema se za ovogodišnje jubilarne 50. Đakovačke vezove koji će, kako je na konferenciji za novinare najavio gradonačelnik Zoran Vinković, okupiti rekordan broj sudionika, a očekuje ih se između pet i šest tisuća. Gradonačelnik se prisjetio i osnivača kojima je izrazio dužno priznanje na čelu s doktorom Zvonimirom Benčevićem za koje je rekao da bi bili zadovoljni s obzirom da su Vezovi zadržali glavnu značajku prvih Vezova, a to je čuvanje tradicije, bogatstva narodnih nošnji i narodnog izričaja. Također je rekao da su Vezovi s vremenom napravili iskorak, prerasli lokalne okvire i postali poznati i izvan Hrvatske.
  Iako su priredbe ovogodišnjih Vezova već počele, središnji dio programa održat će se od 1. do 3. srpnja, najavio je gradonačelnik, a svečano otvorenje bit će ispred katedrale uz scensku sliku “Oj, Đakovo, srce Slavonije” i uz nastup velikog broj izvođača te izravni prijenos HRT-a. Spomenuo je i veliku nedjeljnu povorku, te tradicionalni izbor najbolje nošenog narodnog ruha.
  Od 1999. godine pozornica za svečano otvorenje Vezova je đakovačka katedrala, kao najatraktivniji takav prostor u širem okruženju, naglasio je Mirko Ćurić, autor i ovogodišnjeg scenarija otvorenja Vezova koji je, kako je pojasnio, spoj nekadašnje scenske slika Julija Njikoša i Pavla Blažeka i otvorenja koje se prakticira u posljednjih desetak godina.
  50. Vezovi najava U izvedbi će sudjelovati i prepoznatljiva imena Vera Svoboda, Kićo Slabinac, glumci osječkog HNK i Gavele, veliki broj đakovačkih tamburaša, članova Tene i Sklada.
  U velikoj povorci Vezova, koja će proći središnjim ulicama grada, očekuje se između 70 i 80 folklornih skupina, a na Malim vezovima 29 dječjih skupina s oko 2.500 sudionika, istaknuo je Tomislav Vuković, predsjednik Folklornog odbora najavivši i uređenje izloga u znaku jubilarnih Vezova.
  Gostujuće skupine ovogodišnjih 50. Vezova stižu iz Australije, Amerike, Švicarske, Njemačke, Mađarske, Vojvodine i BiH.
  I ovogodišnje Vezove prati veliki broj pratećih sadržaja, a najviše zanimanja je za gastro fest, koncerte koji će se održavati u velikom šatoru, konjička natjecanja i etno radionice, kazala je Marija Burek iz Turističke zajednice, a Tomislav Đambić najavio je da će na 50. Vezovima nastupiti i rekordan broj, odnosno 50 svatovskih zaprega i 50 konjanika, uz neizostavni četveropreg Državne ergele.
  Na kraju predstavljanja programa ovogodišnjih jubilarnih 50. Đakovačkih vezova, koji će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnik Zoran Vinković pozvao je odgovorne u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Vijeću za raspodjelu sredstava da preispitaju kriterije o dodjeli financijske potpore Vezovima koji, kako je konstatirao, zaslužuju bar jednak iznos kao i prošlogodišnje 50. Vinkovačke jeseni.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog