Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovo među najsigurnijim gradovima u Hrvatskoj

  IMG_1106Hrvatski forum za urbanu sigurnost i časopis Zaštita u okviru 8. međunarodne konferencije Sigurnost gradova koja je održana u Zadru, dodijelili su Gradu Đakovu priznanje “Najsigurniji grad u Hrvatskoj u 2015. godini”, navodi se u priopćenju gradonačelnika Zorana Vinkovića.
  “Naime, sukladno istraživanju o sigurnosti hrvatskih gradova koje su proveli časopis Zaštita i Ekonomski institut u Zagrebu, a na temelju podataka MUP-a RH, Grad Đakovo plasirao se na visoko peto mjesto po ukupnoj sigurnosti. Kao i prethodnih godina istraživanjem su u obzir uzeta nasilna kaznena djela (protiv života i tijela – ubojstva i pokušaji ubojstva, silovanja i pokušaji silovanja, teške tjelesne ozljede), imovinska kaznena djela što podrazumijeva razbojništva, provalne krađe, teške krađe, razbojničke krađe i krađe, potom žrtve u prometu (poginule i ozlijeđene osobe) te učestalost zloporabe opojnih droga.
  Istraživanje se temeljilo na izračunu ukupne prosječne stope kriminaliteta koja predstavlja aritmetičku sredinu triju stopa: nasilnih kaznenih djela, imovinskih kaznenih djela i zloporabe droga. Ta prosječna stopa može poslužiti i kao pokazatelj stope kriminaliteta odnosno otkriti koji su gradovi najmanje odnosno najviše izloženi kriminalcima, pa je zato iz nje izuzet promet, ističe su u obrazloženju poretka najsigurnijih gradova za 2015. godinu. Kada je riječ o ukupnoj rang listi najsigurnijih gradova 2015, dobivenoj aritmetičkom sredinom stope nasilnih kaznenih djela, imovinskih kaznenih djela, prometa i zloporabe droga, Sinj je najsigurniji hrvatski grad sa stopom od 1,51, na drugo, mjestu je Petrinja sa stopom 1,75 a na trećem Samobor s 1,79. Slijede Požega, Đakovo, Dubrovnik, Sisak, Vukovar, Solin i Split. Riječ je, dakle o deset najsigurnijih gradova u Hrvatskoj.
  Osim po ukupnoj sigurnosti važno je istaknuti kako se Grad Đakovo svrstao i među prometno najsigurnije gradove po stopi stanovnika u Hrvatskoj. Naime, u toj kategoriji sa najmanjim brojem teško stradalih i smrtno stradalih u prometu Đakovo se nalazi na drugom mjestu, dok je prometno najsigurniji grad Petrinja, a na trećem mjestu se nalazi Sinj”, ističe se u priopćenju gradonačenika Zorana Vinkovića.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog