Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Psi tragači spašavali “unesrećene”

  psi tragaciRuff i njegov vodicStari i napušteni objekt farme na Strossmayerovcu poslužio je u nedjelju vatrogascima, članovima javne vatrogasne postrojbe iz Opatije, Zadra, Čakovca i Osijeka, te DVD Kras Šapjane i njihovim psima tragačima za vježbu pronalaženja unesrećenih u ruševinama.
  Takve vježbe održavaju se u svim dijelovima Hrvatske, a kako to u praksi izgleda demonstrirao je Danijel Stručić iz Zadra sa svojim psom Ruffom koji je vrlo brzo u «ruševinama pronašao unesrećenog».
  Osim već dresiranog psa tragača, na Strossmayerovcu je prikazan i rad s mladim psom kojega se tek uvodi u sustav, a dresura će trajati oko dvije godine nakon čega je spreman za test, odnosno licencu, pojašnjava Zoran Laslović, vodič potražnih pasa iz JVP Opatija.
  «Pokazali smo kako štene staro tri mjeseca uvodimo u svijet da mu budimo plijenski nagon za njegovom igračkom koja će na kraju biti osnova za traženje. Sami psi ne traže ljude zato što nas toliko vole, nego zbog igračke», pojašanjava način dresure Laslović ističući da u Hrvatskoj ima 12 licenciranih timova s potražnim psima koji sudjeluju u akcijama spašavanja iz ruševina na urbanim područjima, a oni djeluju u sklopu Hrvatske vatrogasne zajednice.
  Najviše pasa tragača u vatrogastvu je iz pasmine belgijskih ovčara, a ima i labradora, zlatnih retrivera, ali i križanaca. «Pasmina ne igra ulogu, ovisi o vodičima, odnosno o tome koliko se čovjek angažira oko dresure, a važno je također znati da se ništa ne postiže preko noći», ističe Laslović napominjući kako se u ovome trenutku na obuci potražnih pasa u vatrogastvu radi u Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Istarskoj i Osječko-baranjskoj županijskoj vatrogasnoj zajednici, a uključuju se i druge. Navodi također da se u tome ne zaostaje za iskustvima razvijenih zemalja.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog