Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Poljoprivrednicima predstavljene IAKS mjere ruralnog razvoja

  U sklopu informativne kampanje Programa ruralnog razvoja Hrvatske za razdoblje 2014. do 2020. godine danas je u Đakovu održano predavanje za poljoprivrednike o IAKS mjerama ruralnog razvoja, koje su predstavili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje.
  “To je integrirani administrativni kontrolni sustav, a riječ je o mjeri 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Mjera 11 – Ekološki uzgoj i Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima”, pojasnio je Goran Lipavić, viši stručni savjetnik u Odjelu za upravljanje resursima Ministarstva poljoprivrede.
  Od 333 milijuna eura Programa ruralnog razvoja te tri agro okolišne mjere, kako je novinarima izjavio dožupan Željko Kraljičak, teške su sto milijuna eura.
  “Da bi naši seljaci i obiteljska poljoprivredna gospodarstva bili korisnici ovih mjera moraju ući u posebni upisnik IAKS sustava, a da bi ušli u taj popis moraju proći osposobljavanje od 16 sati . Da bi se zadržali u tom sustavu moraju svake godine imati 8 sati izobrazbe i prema Programu ruralnog razvoja Javna savjetodavna služba je zadužena za njihovo osposobljavanje. Postavlja se pitanje što ako 16.000 obiteljskih gospodarstava s područja Osječko-baranjske županije želi se već sutra upisati, odnosno tko će za njih 16.000 osigurati edukaciju i osposobljavanje i upisati ih u sam registar”, upozorio je dožupan. Kraljičak tvrdi da su te mjere vrlo popularne u onim sredinama gdje treba održavati tradicijske vrijednosti u poljoprivredi, čuvati okoliš i gdje se i ne mora proizvoditi hrana.
  Prema riječima dožupana Kraljička, najveći problem je pitanje utjecaja prirodnih ograničenja na poljoprivredu, jer, kako ističe, 80 posto Slavonije nije u toj zoni koja će dobivati dodatna prava, odnosno od 150 do 250 eura po hektaru.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog