Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Podsjećanje na odluku o utemeljenju Đakovačkih vezova

  Na današnji dan prije pedeset godina, odnosno 3. veljače 1967. godine donesena je odluka o utemeljenju Đakovačkih vezova, a prvi put ta je manifestacija održana 2. i 3. srpnja iste godine.
  Odluka o osnivanju Đakovačkih vezova donesena je na proširenoj sjednici tadašnjeg Turističkog društva Općine Đakovo, podsjeća se u prigodnom priopćenju Ureda gradonačelnika u kojem se navode i osnivači Đakovačkih vezova, odnosno članovi odbora Turističkog društva: dr. Zvonimir Benčević, predsjednik, dr. Ivan Kopić, Vesna Bućan, Mišo Ratkovčić, Mirko Žurić, Mišo Nikolić, Franjo Čordašić, Boško Mitrović, Pavo Ratinčević, Božidar Brajković i Rudolf Išasegi, kao tajnik.
  Na spomenutoj sjednici 3. veljače 1967. Vezovi su dobili i ime koje je predložio prof. Milan Rajković, tadašnji direktor Ekonomske škole, a zanimljivost je da se do danas zadržao i glavni program Vezova što, kako se navodi u priopćenju iz Ureda gradonačelnika, govori i o vrijednosti te manifestacije koja ove godine obilježava 50 godina.
  Veliko sokacko kolo Vezovi 15. Prema zapisima jednog od osnivača Vezova Ivana Pavića, na sjednici na kojoj je donesena odluka o osnivanju Vezova, još su sudjelovali i tadašnji politički čelnici općine, te predstavnici drugih organizacije i ustanova; predsjednik Skupštine općine Đakovo Mirko Brođanac, sekretar Općinskog komiteta SK Marko Bezer, predsjednik Općinskog odbora SSRN Josip Gabrić, predsjednik Općinskog odbora SO Slobodan Vukomanović, tajnik Turističkog saveza Slavonije Ivan Majnarić, Franjo Nađ, direktor Ugostiteljskog poduzeća “Central” iz Osijeka kojemu su pripadali ugostiteljski objekti u Đakovačkoj Breznici, direktor Ekonomske škole Milan Rajković, direktor Narodnog sveučilišta Ivan Pavić, predstavnica Radio-Đakova Jelena Šonje, predstavnica Društva kućne radinosti iz Gorjana Lucija Karalić, predsjednik NK “Jedinstvo” Adolf Šnajder i tajnik RP “Partizan” Ivica Lasić.
  Zanimljiovst je, kako se navodi u priopćenju, da je program današnjih Vezova zadržao sve bitne elemente prvih Vezova, odnosno smotru i mimohod folklornih skupina, svatovske zaprege i konjanike, izbor najljepše djevojke i snaše u nošnji, prateće kulturne i zabavne sadržaje, ali iznad svega, stoji u priopćenju, njegovanje izvornog folklora i njegovo očuvanje.
  U priopćenju Ureda gradonačelnika ističe se i zahvalnost svima koji su utemeljili Đakovačke vezove i time pridonijeli očuvanju baštine i hrvatske nacionalne svijesti.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog