Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Gimnazijalci obilježili Dan sjećanja na holokaust

  Sudjelovanjem u projektu “Šafran” i izradom prigodnim plakata s temom “Pravednici među narodima” učenici đakovačke Gimnazije Antuna Gustava Matoša pridružili su se obilježavanju 27. siječnja – Dana sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti.
  “Projekt „Šafran“ je cjelogodišnja aktivnost u koju se svake godine uključuju škole iz cijeloga svijeta, a ove godine se priključila i Gimnazija, a nositelji projekta su učenici drugih razreda koji pohađaju DSD nastavu pod vodstvom profesorice Tanje Schleis. Glavna aktivnost projekta je sadnja lukovica žutog šafrana koje se u jesen sade u znak sjećanja na djecu žrtve Holokausta. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Učenici su 3. studenog 2015. posadili lukovice u posudu na drvenom postolju u obliku Davidove zvijezde koju je izradila profesorica Schleis i započeli realizaciju projekta. Postolje su ukrasili citatima iz „Dnevnika Anne Frank“”, pojašnjava ravnatelj Mrkić ističući da je foto dokumentaciju projekta izradio učenik 2.e razreda Josip Milković.
  Pravednici među narodima Učenice 4. b razreda Marija Milošević, Josipa Šola i Matea Zovko, pod vodstvom profesorice Ines Jančula, istražile su temu „Pravednici među narodima“ i izradile prigodne plakate.
  “Pravednik među narodima osoba je koja je spašavala Židove tijekom nacističkog progona u Drugome svjetskom ratu izlažući opasnosti svoj život i živote članova svoje obitelji. Tom je medaljom, najvišim izraelskim državnim priznanjem za nežidove, odlikovano više od 23 tisuće osoba diljem svijeta, a među njima je 111 iz Hrvatske. “Onaj tko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet”, piše na medalji koju pravednicima dodjeljuje izraelska vlada i Memorijalni muzej Yad Vashem u Jeruzalemu. Odajući počast pravednicima odajemo počast ljudima koji su znali razlikovati dobro od zla i nisu se bojali stati protiv zla”, ističe ravnatelj Gimnazije Zlatko Mrkić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog