Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Hranić: “Korupcija bezobzirno gazi i uništava one najranjivije i najsiromašnije”

  Izuzetno mirna božićna noć privukla je na ponoćku u đakovačku katedralu veliki broj vjernika.
  „Dijete nam se rodilo, Sin nam je darovan.“ Bog je postao čovjekom. Stao je na stranu čovjeka, poistovjetio se s nama ljudima, prihvatio je našu ljudsku narav, našu ljudsku slabost, krhkost i grešnost. Svojim je utjelovljenjem zagrlio svakoga od nas. Rođenjem u Betlehemskoj štali potvrdio je svetost ljudskog života, nepovredivost dostojanstva i prava svake ljudske osobe. Pokrio je svojom milosrdnom ljubavlju našu golotinju, ranjenost grijehom i zlom te nam je svima otvorio put k nebeskom Ocu”, poručio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić u svojoj propovijedi.
  “Već ta činjenica da se Sin Božji rodio u staji ukazuje na preokret vrednota koji je prisutan u Isusuvom životu i njegovoj poruci. Siromašan nas uči da se sreća ne krije u visokom životnom standardu, niti se nalazi u izobilju materijalnih dobara. Ponizuje se i spušta na našu zemnu razinu kako bismo mu se lakše približili, kako bismo doživjeli iskustvo njegove ljubavi, kako bi se naša sloboda otvorila njegovoj malenosti i poniznosti. Pokazuje nam da je istinski velik i moćan onaj tko zna biti skroman, malen i ponizan”, rekao je nadbiskup.
  Jaslice katedrala Postati kršćaninom znači dopustiti Bogu da nas izvede iz onoga što je u modi, što je privlačno, iz prizemnog načina promišljanja i vrednovanja stvarnosti oko sebe, iz onoga što imponira našim ljudskim mjerilima, odnosno da je pogubna zamka misliti da naš život ovisi samo o materijalnim dobrima i novcu, te da ništa drugo osim novca i kapitala nema vrijednosti niti važnosti za afirmaciju ljudskog dostojanstva, kazao je nadbiskup Hranić koji je Božje milosrđe usporedio s majčinom utrobom, s maternicom koja “ovija , nosi i štiti i ne odustaje i koja proživljava trpljenje i bol svoga djeteta”.
  “Svjedoci smo da glad za novcem, kapitalom i vlašću, za moću i društvenim prestižem rađaju ratovima i korupcijom. Hrvatska je izašla iz rata, ali se i ona suočava s korupcijom kao svojom – kako to kaže papa Franjo – gnojnom ranom, koja vapi u nebo, jer potkopava same temelje osobnoga i društvenoga života te zastire naš pogled u budućnost. Svojom ohološću i pohlepom, korupcija bezobzirno gazi i uništava one najranjivije i najsiromašnije slojeve te sve nas građane uvodi u različite okove ropstva”, upozorio je nadbiskup Hranić.
  Božićno otajstvo u sebi nosi snažnu antropološku i humanističku poruku o svetosti i nepovredivosti ljudskog života kao Božjeg dara, o dostojanstvu majčinstva i očinstva, o vrijednosti bračne ljubavi muža i žene te važnosti obiteljskog zajedništva roditelja i djece, poručio je u svojoj homiliji nadbiskup Đuro Hranić uključujući u svoju božićnu čestitku sve, a posebno one koji pate, ali i sve nositelje javnih službi i dionike skrbi za opće dobro naše zemlje.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog