Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Zajedno recimo NE bilo kakvom zlostavljanju žena”

  Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji su Ujedinjeni narodi prihvatili 1999. godine.
  U Hrvatskoj je nasilje prema ženama, posebice fizičko, najčešće u obiteljskoj zajednici, a pojedina istraživanja pokazuju kako žene trpe nasilje i po 10 do 15 godina prije nego što konačno odluče potražiti pomoć, navodi se u priopćenju predsjednice Gradskog odbora za ravnopravnost spolova Željke Begić Šimundić. O ozbiljnosti problema dovoljno govori činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena, upozorava se u priopćenju, uz konstataciju da su nasilnici osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika do dobro situiranih građana i političara.
  “Zajedno recimo NE bilo kakvom obliku zlostavljanju žena, te pokažimo da nismo društvo koje tolerira bilo kakvu vrstu nasilja nad ženama”, poručuje predsjednica Gradskog odbora za ravnopravnost spolova Željak Begić Šimundić.

  Priopćenjem u kojem se upozorava na potrebu sustavne borbe protiv nasilja nad ženama oglasila se Ženska inicijativa HNS-a ističući da nasilje nije samo “privatna stvar pojedinca i nešto što se događa iza zatvorenih vrata, već je prvenstveno javno i političko pitanje koje se tiče društva u cjelini”
  “Problem nasilja se mora riješiti sustavno, ne samo financiranjem sigurnih kuća nego i rješavanjem funkcionalnih mehanizama zaštite i pomoći, programima prevencije. Potrebno je ići u smjeru stvaranja društva osviještenog o ovom problemu, i okruženju u kojem će nasilje nad ženama biti neprihvatljivo”, navodi se, između ostalog, u priopćenju Ženske inicijative HNS-a uz napomenu da se nasilje ne smije ignorirati, te da i nove naraštaje kroz odgojno-obrazovni sustav treba usmjeravati protiv nasilja.

  Nasilje nad ženama još uvijek je jedan od gorućih problema u svijetu, upozorava se i u priopćenju Foruma žena đakovačkog SDP-a u kojem se ističe da je, prema podacima Europske komisije, svaka šesta žena u Europi žrtva obiteljskog nasilja, dok sedam žena svaki dan umire od posljedica takvog nasilja.
  “Iako se u Republici Hrvatskoj posljednjih godina značajno uredio zakonodavni okvir za sankcioniranje nasilja nad ženama, sudska praksa još uvijek ne odgovara na pravi način na počinjeno nasilje te je nužno ubrzati kažnjavanje nasilnika, ali i spriječiti ponavljanje kaznenih i prekršajnih djela”, navodi se u priopćenju.
  Posebno zabrinjava podatak o porastu broja slučajeva sa smrtnim ishodom, pa se u priopćenju ističe da je prošle godine počinjeno 18 ubojstava od kojih je 13 ubijenih žena, te da je ta brojka već dostignuta u prvoj polovici ove godine.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog