Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Održana „Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku“

  Glazbeno-scenskom predstavom „Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku“ i izložbom ratnih fotografija dragovoljaca HOS-a večeras su u Hrvatskom domu kulture predstavljene dvije nove knjige knjige: „58“ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca autora Damira Markuša i „Ne plači, moj dobri anđele“ Damira Plavšića. U emotivnom programu koji je trajao nešto više od sat vremena, na filmskom platnu nizale su se fotografije i video zapisi stradavanja Vukovara, kao i dokumentarne fotografije oba autora iz tog vremena. Oba autora obratili su se publici.

  „Damir Markuš i ja napisali smo svako po jednu knjigu koje govore o bitkama koje su se odvijale u gradu Vukovaru. Sada prvi puta hrvatskoj javnosti obznanjujemo u našim knjigama neke bitke o kojima mnogi Vukovarci nisu znali niti da su se odvijale, niti što su polučile, a što je vrlo bitno. Knjige imaju vrlo veliku dokumentarnu, ali i književnu vrijednost. Kako bi ljudima prenijeli ono što se nalazi u knjigama, mi smo odustali od klasičnog načina prezentiranja knjiga, te smo režirali braniteljsku predstavu koja se odvija u potpunom mraku. Želimo dodirnuti čovjekovo srce i želimo da čovjek nakon te predstave sa sobom doma ponese puno dojmova i osjećaja, da mu zapravo u ovom kratkom vremenu pokažemo što se događalo u Domovinskom ratu“ – rekao je između ostaloga Damir Plavšić.

  „Moj naslov knjige je 58, toliko je dragovoljaca HOS-a iz cijele Hrvatske, BiH bilo u Vukovaru, imali smo i jednog Francuza. Od toga broja 25 je poginulo direktno u brobama ili su kao ranjenici odvedeni iz vukovarske bolnice i mučki su ubijeni na Ovčari, troje se još vode nestalima, četvero je umrlo nakon Domovinskog rata. Jako je bitno da pišemo povijest mi, a ne neko drugi tko nema veze sa Domovinskim ratom“ – kazao je Damir Markuš.

  U programu su nastupili KUD Zora Piškorevci, ŽVS Đakovčanke, te TS Brace, a organizator događanja bila je Matica hrvatska Đakovo. Ulomke iz knjiga čitali su učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo.

  Foto: Maja Muškić

  1311predstavljanje-knjiga (4)

  1311predstavljanje-knjiga (6)

  1311predstavljanje-knjiga (2)

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog