Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • 80 godina od praizvedbe “Ere s onoga svijeta”

  Na današnji dan (2.11.) prije osamdeset godina u HNK Zagreb praizvedena je kultna domaća opera “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca.

  Ova komična opera, napisana prema narodnoj priči Milana Begovića, praizvedena je 2. studenog 1935. godine i ostala je do danas najizvođenije djelo južnoslavenske muzičke literature. Praizvedbom je dirigirao sam Gotovac i već tada je osjetio da je publika operu dobro primila, što su potvrdile i kasnije reprize. Gotovac i Begović su glazbenu i tekstualnu osnovu za ovu operu našli u folkloru mnogih južnoslavenskih skupina, od folklora Dalmatinske zagore (završno kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka Duni mi, duni, lađane). Ero s onoga svijeta je u inozemstvu izveden na više od sto opernih pozornica, dok je libreto preveden na devet jezika.

  Radnja se zbiva u malom varošu, negdje u ravnici ispod Dinare, u ranoj jeseni. Seoski mladić (Mića) kreće u potragu za ženom koja bi ga htjela zbog njega samoga, a ne zbog njegova bogatstva, ali nailazi na različite prepreke. Na kraju Mićo, uspijeva u svome nauku: dobiva zaljubljenu djevojku, pomiri se sa svima te povede radosno kolo. Ova komična opera predstavlja sintezu umjetničkih dostignuća zrelog glazbenika, njegovih dramskih afiniteta, smisla za organizaciju dramskog zbivanja, a ujedno je bila potvrda autorovog idejno umjetničkog stava koji je prevladavao u cjelokupnom njegovom stvaralaštvu.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog