Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Proračun za poziciju realan, a za oporbu netransparentan

  Nakon skoro trosatne objedinjene rasprave gradski su vijećnici većinom od 13 glasova prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna i rebalans proračuna za ovu i prijedlog proračuna za sljedeću godinu u iznosu od 68 milijuna kuna.
  Govoreći o ovogodišnjem izvršenju proračuna gradonačelnik Zoran Vinković (HDSSB) rekao je da su prihodi u odnosu na prošlu godinu porasli za 48 posto, da je smanjen dug sa 11 na 2,3 milijuna kuna, da je rebalansom predviđena minimalna korekcija proračuna, dok je za prijedlog proračuna za sljedeću godinu kazao da je planiran nešto ambicioznije.
  ruke “Planirani proračun od 68 milijuna kuna nije prenapuhan i nastavlja tendenciju praćenja svih vidova života i u svakoj svojoj stavci je razvojni”, naglasio je gradonačelnik.
  Sudjelujući u raspravi o temeljnim gradskim dokumentima Goran Soldo istaknuo je da je smanjen jaz između prihoda i rashoda, da nikad dosad nije bilo veće izvršenje proračuna, da je grad u suficiru, te da je proračun saniran, konsolidiran i realno planiran.
  Soldo “Prvi korak je napravljen, proračun je konsolidiran, a sada idemo krenuti u razvojni iskorak”, najavio je Soldo.
  Iz oporbenih redova, posebno iz SDP-a, stizale su kritike o netransparentnosti gradskog proračuna, te insistiranje na razvojnim mjerama o kojima je gradonačelnik govorio, a zamjeraju i premalo EU projekata.
  Vlatka Berc Vijećnica Sanja Bježančević (SDP) pozvala se na ocjenu državnog Instituta za javne financije koji je, kako je rekla, Gradu Đakovo “za transparentnost proračuna dao točno ocjenu jedan”.
  Gradski proračun je transparentan, objavljen je na internet stranicama grada i sačinjen je po istoj metodologiji kao i državni, odgovaro je gradonačelnik na učestale primjedbe SDP-ovih vijećnika dodavši na kraju “zaboli me za državni Institut, … zaboli”.
  Galic Vijećnica HNS-a Nina Pološki svoj je glas za proračun uvjetovala povećanjem stavke za pripremu EU projekata jer smatra da je predviđenih 210.000 kuna premalo, a što je gradonačelnik odbio uz obrazloženje da su sredstva za to predviđena i na druge načine, a otvorio je i mogućnost rebalansa čim se za to stvore uvjeti.
  Protiv proračuna bili su i HDZ-ovi vijećnici koji su napustili vijećnicu tijekom glasovanja.
  “Ako budu trebale ruke HDZ-a za proračun za 2016. godinu, onda očekujemo osobni poziv vijećnicima i mi ćemo pomoći i imat ćemo svoje prijedloge u sukreiranju”, pojasnio je Antun Galić.
  Uz različito tumačenje Poslovnika, današnja sjednica Gradskog vijeća prošla je i u znaku odbijanja SDP-ova prijedloga da se s dnevnog reda skine prijedlog proračuna za slijedeću godinu, a da se umjesto toga uvrsti rasprava o stanju sigurnosti u gradu zbog, kako je pojasnio Josip Matkov, zlostavljanja članova SDP-a, odnosno fizičkog napada i neprimjerenih grafita tijekom kolovoza. Taj prijedlog gradonačelnik je odbio uz obrazloženje da se proračun našao na dnevnom redu kako bi se izbjegla predstojeća predizborna kampanja, a stanje sigurnosti gradonačelnik je ocijenio povoljnim uz konstataciju da o tome svjedoči i smanjenje broja kaznenih djela, a za slučajeve na koje se poziva SDP rekao je da nisu bili usmjereni protiv te stranke.
  Iz aktulanog sata izdvajamao prijedlog predsjednika Gradskog vijeća Gorana Solde da sportski klubovi plaćaju cijenu kubika vode jednu kunu, što je gradonačelnik Zoran Vinković podržao.
  Vijećnici su prihvatili i izmjene i dopune Generalnog ubrabinstičog plana prema kojima je omogućena izgradnja energane u Industrijskoj zoni, u krugu bivšeg Torpeda, a donesene su i odluke o prijenosu nekretnina u vlasništvo Osnovnoj školi Matija Gubec Piškorevci i Ekonomskoj školi Braća Radić čija bi izgradnja na lokaciji kod teniskih terena trebala početi sljedeće godine.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog