Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovo i dalje bez službenog suvenira

  Od 12 pristiglih radova na natječaj za odabir službenog suvenira Grada Đakova, prema odluci članova komisije, niti jedan nije zadovoljio kriterije za prvu nagradu, odnosno za službeni suvenir.
  Odabrana su dva druga i jedno treće mjesto. Druga nagrada donosi novačni iznos od 1.000, a treća od 700 kuna.
  Druga nagrada i novčani iznos od tisuću kuna pripala je Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata koja je predložila suvenir “znameniti Đakovčani Jakob i Sofija Haibel”. Prijedlog se sastoji od kutije s pralinama s likom Jakoba Haibela, drvena kutija sa šest paprenjaka s motivom rozete s đakovačke katedrale, majica s motivom Jakoba Haibela i Sofije Haibel i motivom starog Đakova, rad akademske slikarice Patricije Drenjančević iz Đakova, mala slika na drvetu s motivom Jakoba i Sofije Haibel, knjižica Znameniti Đakovčani Jakob i Sofija Haibel. Jakob Haibel bio je poznati pjevač, glumac, orguljaš, skladatelj, ”majstor Singspiela”, živio je u Đakovu te je oženio Sofiju Weber, Mozartovu šurjakinju.
  balekic Drugo mjesto i nagrada od tisuću kuna pripala je i Ljiljani Balekić za suvenir “Sretan par”.
  Njezin prijedlog predstavlja krug načinjen iz prirodnog materijala terakote (pečene gline) diskretno tonirane zlatnom bojom koja upućuje na originalni nalaz predmeta. Inspriracija za suvenir je staklena plitica pronađena u Štrbincima koja datira iz 4.st. Na ovom suveniru je prikazan mladi par s natpisima Certissa i Đakovo.
  rupil Treće mjesto i nagrada od 700 kuna pripala je Renati Rupil iz Poreča za suvenir “Suvremene legende Đakova.
   “Suvenir je izrađen ručno od gline, poštujući prisutnu tradiciju veza koncem, objedinjene su dvije obrtničke vrednote kraja, te oblikuju Đakovačke Suvremene Legende u nešto pomalo drugačije…kreativni spoj obrtništva, tradicije i suvremenosti…u proizvod uporabne funkcije koji komunicira skoro digitalnim jezikom veza (bit koji tvori sliku)”, navodi se u pojašnjenju uz napomenu da su podtanjurići dio svake kuće, predmet kulture ugošćivanja, koji se lako može ili pokoniti ili zadržati za sjećanje.
  Grad Đakovo i Turistička zajednica i dalje će poticati autore za izradu prijedloga koji bi mogli postati službenim suvenirom grada Đakova, a u komisiji koja je odlučivala o suveniru su: gradonačelnik Zoran Vinković, predsjednik TZG, predsjednik komisije, Vlado Filić, prof. povijesti, maestro Vinko Sitarić, Branka Uzelac, dipl. etnolog i Katarina Kuric, akademska kiparica.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog