Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Velečasni Čutura: “Očekujemo jednu od boljih vinogradarskih godina”

  U vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije proteklog tjedna, odnosno 26. kolovoza, počela je berba grožđa, doznajemo od ekonoma velečasnog Nedjeljka Čuture.
  “Ovo je jedna od rijetkih godina kada berba počinje puno ranije zahvaljujući izuzetno lijepom vremenu. Započeli smo berbu sa sortom traminac koju bismo uskoro mogli i završiti, a nakon toga slijedi chardonnay i graševina”, pojašnjava velečasni Čutura ističući da je slador oko 94 eksla, odnosno 13 posto alkohol. .
  Za berbu grožđa u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije u Trnavi angažirano pedesetak nadničara što je, prema riječima ekonoma Čuture, optimalan broj. Oni su podijeljeni u grupe po četiri berača, uz jednog nosača, i ako su dobro uigrani mogu zaraditi solidnu dnevnicu. Naime, berači su plaćeni za kilogram ubranog grožđa 29 lipa, plus sve obaveze državi, pa dnevno mogu zaraditi od 80 do 170 kuna, pojašnjava ekonom Čutura.
  podrum uskoro otvara vrata “Očekujemo da ćemo puno ranije završiti berbu, a prinosi su u skladu s proizvodnjom vrhunskih vina, odnosno 8 do 10 tona po hektaru i mislim da je to jedna od boljih godina. Traminac ovoga trenutka ima slador 22 posto, što je izuzetno dobro, a upravo traminac i je naše najbolje i najeskluzivnije vino i po tome je i poznata naša Biskupija”, ističe velečasni Čutura podsjećajući da je upravo ledena berba traminca iz 2007. godine osvojila zlatnu medalju u Londonu.
  “Sretni smo da je ovakvo vrijeme, sretni smo da će biti dobar prinos i očekujemo da ćemo godinu tako i završiti”, zaključuje ekonom Čutura.
  Nadbiskupijski vinogradi prostiru se na 30 hektara, s tim da nisu svi u proizvodnji, a uskoro će se krenuti i s obnovom šest hektara, za što se apliciralo za sredstva fondova EU, kaže velečasni Nedjeljko Čutura koji najvaljuje i iskorak u daljnjem razvoju brenda “Misnih vina”, po kojemu je, kako dodaje, Biskupija i prepoznatljiva.
  S tim u vezi naglašava ulogu i zasluge svog prethodnika velečasnog Stjepana Karalića, koji je, kako tvrdi, i stvorio preduvjete za to.
  podrum 3“Sigurno da je teško zamijeniti vrhunskog čovjeka po pitanju vinarstva i vinogradarstva kao što je prečasni Stjepan Karalić, kojemu nema ravna po tom pitanju i ja mu zahvaljujem i ovom prilikom. Ja ću pokušati na temelju onoga što je on radio, a s ekipom koju smo formirali, sve to dignuti na marketinški i turistički još jednu višu razinu, odnosno potez više. On se, zaista, morao boriti da to sve proizvede, a na nama je da to što je proizvedeno bude i prezentno; od dolaska u naše podrume koje planiramo otvoriti posjetiteljima, od prisutnosti naših “Misnih vina” u različitim trenucima i na različitim mjestima, do prepoznatljivosti i pokušati zadržati onu kvalitetu koju je on dosad ostvarivao”, zaključuje ekonom Đakovačko-osječke nadbiskupije velečasni Nedjeljko Čutura.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog