Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Preminuo književnik Miroslav Slavko Mađer

  Hrvatski književnik Miroslav Slavko Mađer preminuo je u petak u Zagrebu u 86. godini života, izvijestilo je Društvo hrvatskih književnika.
  Rođen je 1. srpnja 1929. u Hrtkovcima, u Srijemu, autor je više zbirki pjesama, drama, novela, kratkih priča, eseja crtica, humoreska, te knjiga za djecu.
  Veliku popularnost stekla je njegova pjesma “Pjevat će Slavonija” iz 1969. godine, koju je uglazbio Branko Mihaljević.
  Jedan od posljednjih javnih nastupa Miroslava Slavka Mađera bilo je sudjelovanje na ovogodišnjim Đakovačkim susretima hrvatskih književnih kritičara kada je u kraćem razgovoru za naš radio govorio i o svom radu.
  “Ja mislim da nema pisca kojemu nije važno što će reći kritika o njegovom djelu, iako se ponekad ponašaju kao da im je svejedno što govori književna kritika. Ja sam i pjesnik i prozaist, ali sam dijelom i kritičar, a evo upravo ovdje u ovoj đakovačkoj Gradskoj knjižnici 2004. primio sam nagradu Benešića o uspješnosti za moju knjigu “Pjesnikova lektira” u kojoj sam okupio sve moje važnije kritike koje sam pisao za program Radio Zagreba, gdje sam i radio. Prema tome, i ja sam isto dio te kritike, samo, naravno, više one koja je prošla”, izjavio je tada Mađer.
  Govoreći tada o suvremenoj kritici Mađer je kazao da “svako vrijeme ima svoju kritiku”. No, naglasio je da nema više kritičara poput Matoša, Tenžere.
  “Imamo dosta kritičara, ali nemamo nekih koji se posebno ističu. Došlo je jedno drugo, medijsko vrijeme. Danas postoje medijski književnici, medijski kritičari i sve je zapravo jako određeno upravo ulogom medija. Ako se kao pisac ne pojavljujete na televiziji, ako se o vama ne piše i ne govori u medijima, pitanje je uopće da li postojite”, konstatirao je Mađer koji je za pisanje rekao da je “krvav i naporan rad”.
  “Jer, pravi pisac, on se žrtvuje na neki način, on se odriče onog građanskog, svakodnevnog života… Sjedi negdje u kutu svoje sobe nad svojim papirom i piše…. dok je sunce vani i krasno vrijeme.. Mnogima je upravo to ljetno vrijeme, vrijeme smiraja, najbolje vrijeme za pisanje…”, rekao je Miroslav Slavko Mađer.

  Foto:GS

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog