Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Bugarić o smanjenju broja nezaposlenih: “Da, mladi odlaze, ali se i vraćaju”

  U srpnju je nastavljeno smanjivanje broja nezaposlenih. U Regionalnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kako doznajemo od predstojnika Željka Bugarića, krajem prošlog mjeseca evidentirano je 29.793 nezaposlene osobe, odnosno 1,8% manje nego u lipnju ili 14,9% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
  Smanjenju broja nezaposlenih doprinijelo je sezonsko zapošljavanje, posebno na moru, a ove je godine oko 3.500 sezonaca, ističe Bugarić.
  Raste, međutim, kako ističe predstojnik Bugarić, udio nezaposlenih žena i osoba mlađih dobnih skupina. U ukupnom broju nezaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji žena je 57,1 posto, a gledano prema dobi, najveći udio u registriranoj nezaposlenosti imaju osobe starije od 50 godina kojih je 29,8%, dok udio mladih osoba u dobi od 15 do 24 godine iznosi 17,6%.
  Registrirana se nezaposlenost, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, smanjila u svim dobnim skupinama, osim u najstarijoj od 60 i više godina, a najveće smanjenje zabilježeno je u mlađim dobnim skupinama, od 20 do 24 godine za 24,1% i od 25 do 29 godina za 24,5% .
  S tim u vezi Bugarić navodi da su pretjerane brojke o velikom odlasku mladih u inozemstvo.
  “Da, mladi odlaze, ali se i vraćaju”, kaže.
  U Đakovštini je broj nezaposlenih u srpnju smanjen za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine taj broj je smanjen čak 20,7 posto, odnosno za 1.197 osoba, što je ujedno i najviše u županiji.
  “Nešto se povećao broj zapošljavanja, to je jedan razlog, drugi razlog je rad u sezoni, gdje je također zamjetan porast iz godine u godinu, a određeni broj ljudi je otišao i u inozemstvo, no ne odjavljuju se sa zavoda dok se ne snađu. Isto tako, na to utječu i pozitivna kretanja koja se počinju događati nakon završetka ekonomske krize u EU, a i Hrvatska polako izlazi i krize”, pojašnjava Bugarić dodajući da ti “pomaci u početku nisu spektakularni, ali su ipak tu”.
  Trenutačno je u Đakovštini bez posla 4.205 osoba, a u gradu njih 2.309.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog