Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Stara platana postaje skulptura propetog konja

  skelaStara platana postaje skulptura propetog konja 001motorka Više od sto godina stara platana, koja se nalazi na samom ulazu u dvorištu Pastuharne Đakovo, za koji dan postat će dva metra visoka skulptura propetog konja.
  Na tome već dva dana rade kipari Mato Tijardović i Ivica Tolić iz Kiparske kolonije Ernestinovo koje smo zatekli u poslu.
  Iako stara platana nije bila zaštićena, ipak je, kako ističe Nidal Korabi, ravnatelj Državne ergele lipicanaca, od nadležnih institucija zatražena suglasnost za uklanjanje stabla. Naime, ono, kako kaže ravnatelj Korabi, već duže vrijeme svojim korijenjem oštećuje obližnje objekte, a postoji opasnost i od ozljeđivanja posjetitelja, posebno za vrijeme olujnog nevremena.
  «Iako smo već radili skulpturu iz živog drveta, ovo je novi kreativni izazov za nas obojicu», ističu kipari koji skulpturu propetog konja rade po uzoru na keramičku figuru iz vremena ravnatelja Ergele od prije tridesetak godina.
  «Oblikovanje debla širokog više od jednog metra u figuru propetog konja, koja će s postoljem biti dva metra visoka, nije jednostavan posao», pojašnjavaju autori budućeg umjetničkog djela ističući da im je glavni alat motorna pila, čekići i dlijeta kojima će finiširati skulpturu.
  Cijeli posao trebao bi biti gotov za tjedan dana, a skulptura će u punom sjaju zasjati za 49. Đakovačke vezove. Umjetnici ističu da su takva skulpture trajne, uz adekvatnu zaštitu drveta.
  Sve faze pretvaranja stare platane u skulpturu propetog konja se fotografiraju, pa će biti montiran i film o tome, najavljuje ravnatelj Ergele Nidal Korabi.
  S obzirom da se jedna slična platana nalazi i na samom ulazu, ali ispred Ergele, postoji ideja o još jednom umjetničkom djelu, odnosno skulpturi na temu konja, ali u koju bi bio uklopljen i lik biskupa Josipa Jurja Strossmayera.
  Isto tako, ovaj kiparski dvojac, kako doznajemo, izradio je i šest metara veliku skulpturu Isusa Krista, također od drveta, koja će u kolovozu biti postavljena na Boroviku.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog