Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Hranić slavonskim političarima: “Zajedništvom protiv siromaštva!”

  svidugalicpoliticari «Sve više praznih poslovnih prostora, puno toga se zatvara, a malo toga otvara, …u nekim mjestima broj djece se prepolovio, sve više mladih odlazi, a nerijetko i čitave obitelji», tim je riječima đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić otvorio 19. po redu susret sa slavonskim političarima iz triju slavonskih županija koje se nalaze na području Đakovačko-osječke nadbiskupije, a kojemu se odazvalo 70-tak djelatnika u stranačkom i političkom životu različitih opcija. Nadbiskup je istaknuo da je stanje u Slavoniji alarmantno, da siromaštva zaprima zabrinjavajuće razmjere, te da se pozitivni pomaci, o kojima se govori na državnoj razini, još ne zamjećuju među stanovništvom.
  «Depopulacija zaprima zabrinjavajuće razmjere, ne možemo ostati ravnodušni pred praznim selima i moramo biti svjesni što će to značiti dugoročno za naš narod», poručio je nadbiskup Hranić istaknuvši da se od političara očekuje zalaganje za opće dobro, da stvore uvjete za razvoj. Pozvao je na zajedništvo, ujedinjenje, suradnju i konsenzus oko strateških razvojnih projekata.
  «Politika ne može biti sama sebi svrhom, gola borba za vlast i vlastite probitke», istaknuo je nadbiskup Hranić upozorivši da je moralna kriza, odnosno korupcija, najveća prepreka razvoju. Svjestan je, kako kaže, da se na lokalnoj i regionalnoj razini ne može puno toga napraviti, pa je pozvao i središnju vlast da povede računa o najsiromašnijim krajevima, te da se ne pomažu samo oni krajevi gdje su, kako je rekao, iste političke opcije na vlasti.
  «Potrebno je zrnce razboritosti, opće dobro mora biti u prvom planu, a ne partikularni interesi», kazao je nadbiskup upozorivši da su ljudi umorni od prepucavanja.
  O aktualnom stanju u Slavoniji uvodno izlaganje pod nazivom «Slavonija pred izazovima siromaštva» govorio je dr. Vladimir Dugalić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. On je upozorio da Slavonija sve više zaostaje za ostatkom Hrvatske o čemu svjedoči veliki broj nezaposlenih, upola manji BDP, kao i plaće.
  Osim na odgovornost političara, ukazao i na potrebu aktivnijeg uključivanja Crkve u rješavanje tog problema na što, kako je kazao, poziva i papa Franjo koji ističe da «moramo čuti glas siromašnih».
  Ne bježeći od vlastite odgovornosti, lokalni političari, ipak, najveću odgovornost za sve veće zaostajanje Slavonije prebacuju na središnju vlast, na izostanak strategije razvoja, razvojnih projekata, inertnost javnih poduzeća, te fiskalnu centralizaciju, odnosno nedostatak sredstava na lokalnoj i regionalnoj razini.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog