Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Kritika je potrebna u vremenu hiperprodukcije da probere ono antologijsko”

  Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara doživjeli su svoje 18. izdanje, a otvoreni su jučer poslije podne pozdravnom riječju organizatora, odnosno predsjednika đakovačkog ogranka Matice hrvatske Vlade Filića, Mirka Ćurića, predsjednika slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka Društva hrvatskih književnika i gradonačelnika Zorana Vinkovića.
  Đakovački književno-kritičarski susret imaju svoju budućnost, ističe predsjednik Matice hrvatske Vlado Filić.
  “To je bila jedna želja, projekt da se u Đakovu okupljaju književni kritičari i nije se u početku mislilo koliko će to trajati. Susreti imaju budućnost jer kritika je potrebna danas u vremenu hiperprodukcije književnih uradaka da se probere ono antologijsko od onoga što to nije”, pojašnjava predsjednika đakovačke Matice hrvatske Filić.
  Stabilno financiranje od strane Ministarstva kulture i Grada Đakova preduvjet je održanja Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, tvrdi Mirko Ćurić ističući također da i Nagrada Julije Benešić služi kao motivator kritičarima. Podsjeća kako se promijenila struktura kritičara u Đakovu, odnosno da je jedna cijela generacija otišla, da ne piše toliko, od Donata koji je umro, do Mandića, Bogišića, Marojevića i drugih koji više ne pišu i ne objavljuju toliko.
  kriticari 15. publika “Mjesto kritike se promijenilo i mi, na neki način, svake godine ponovno preispitujemo tu situaciju, gdje je ta kritika, čime se bavi i koji su joj dosezi”, kaže Ćurić.
  U sklopu jučerašnjeg programa predstavljena je knjiga “(Ne)skladni divani” Tomislava Žigmanova iz Subotice, književno-kritičarski portret Zoltana Medvea, Zbornik prošlogodišnjih susreta, a održan je i okrugli stol o kritičarskoj produkciji, te projekt “Neodoljiva Hrvatska” autorice Sunčane Matić.
  Program se nastavlja danas u 10 sati u Gradskoj knjižnici gdje će biti održan okrugli stol o duhovnoj književnosti, u 12 sati je predstavljanje prve knjige Sabranih djela Miroslava Slavka Mađera, a u 13 sati bit će objavljeni dobitnici Nagrade Julija Benešića i Povelje uspješnosti za ovu godinu.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog