Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • s. Marija Brizar: “Današnji svijet treba duhovne ljude i duhovna zvanja”

  U jednomjesečni radni posjet Hrvatskoj provinciji Družbe Milosrdnih sestara svetog Križa iz Ingenbohla u Švicarskoj stigle su generalne vizitatorice na čelu s generalnom poglavaricom sestrom Marijom Brizar, koja je već drugi mandat na čelu te družbe koja širom svijeta, u 12 provincija i tri vikarijata, okuplja više od 3.250 sestara svetog Križa.
  “Ja sam uvjerena da naše djelovanje korespondira s onim što je naš utemeljitelj htio, želio, što je bila njegova nakana, a njegovo geslo je bilo “potreba vremena je volja Božja” i za nas je zadatak promatrati što se događa u svijetu, što se događa u Crkvi, kakve potrebe se pokazuju i onda gledati što možemo mi tu učiniti. Naravno, potreba je jako mnogo, a gledamo i što je u našoj mogućnosti jer to ovisi i o broju sestara, izobrazbi, dobi sestara…”, navodi generalna poglavarica dodajući da se
  područje djelovanja sestara u zapadnoj Europi i SAD-u sužava zbog opadanja broja sestara.
  “U nekim dijelovima naše kongregacije po dvadesetak godina nitko novi nije došao, nema novih zvanja. U srednjoj i istočnoj Europi još uvijek imamo određeni broj zvanja, ali taj broj je malen, dok u azijskom dijelu, odnosno Indiji imamo jako dobar broj zvanja – djevojaka koje su spremne kao sestre služiti svome narodu i Crkvi. U pojedinim zemljama to ovisi o standardu jer postati redovnicom znači i određeni napredak u društvu”, pojašnjava generalna poglavarica s. Marija Brizar.
  Osluškujući potrebe vremena Generalna uprava Družbe Milosrdnih sestara svetog Križa, kako ističe generalna poglavarica, prepoznala je na globalnoj razini problem trgovine ljudima, a najveći izazovi za djelovanje su upravo u Indiji.
  Na dva mjesta u Europi sestre svetog Križa imaju centre u kojima, u zaštićenim kućama, borave djevojke žrtve trgovine.
  “U tim centrima djevojke borave dok im se ne pomogne da se snađu u toj zemlji, odnosno dok se ne osamostale, ili dok im se ne osigura siguran povratak u vlastitu zemlju”, kaže generalna poglavarica navodeći upravo Indiju kao primjer zemlje gdje je trgovina ljudima strašno raširena.
  poglavarica s. M. Brizar “U Indiji je više od tisuću sestara, a najveća je potreba u izobrazbi, pa stoga sestre tamo otvaraju
  škole, od vrtića do mature, a na dva mjesta su otvoreni i koledži za izobrazbu medicinskih sestara. U tim školama sestre osobito gledaju da budu na pomoć upravo siromašnoj djeci, a škole otvaramo tamo gdje možemo pomoći upravo ženskoj djeci”, dodaje generalna poglavarica Družbe Milosrdnih sestara svetog Križa.
  Govoreći o budućnosti kongregacije, generalna poglavarica ističe da je broj duhovnih zvanja u Europi u smanjenju, dok se broj u siromašnim zemljama povećava.
  ” Današnji svijet treba duhovnost, treba duhovne ljude i tu duhovna zvanja vide svoje područje djelovanja, samo je pitanje kakva će njegova forma biti”, uvjerena je generalna poglavarica Družbe Milosrdnih sestara svetog Križa sestra Marija Brizar.
  Tijekom boravka u Hrvatskoj provinciji Generalne vizitatorice Družbe Milosrdnih sestara svetog Križa posjetit će sestre koje djeluju u svim zajednicama, od onih u Hrvatskoj do Kosova, gdje sestre svetog Križa također djeluju.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog