Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Židovsko groblje dobiva novo lice

  Židovsko groblje u Đakovu jedinstveno je takvo groblje u cijelome svijetu i kulturni spomenik koji će, premda do jučer neugledan i zapušten, zahvaljujući Univerzalu uskoro dobiti posve novo lice. Nakon što su Židovska općina Osijek i Grad Đakovo potpisali sporazum kojim je Židovsko groblje, smješteno na ulazu u Doneganijevu ulicu, predano na korištenje Gradu, cjelokupnu je brigu o njemu preuzeo Univerzal koji upravlja i Gradskim grobljem.
  Građani koji žive u blizini Židovskog groblja ili onuda prolaze primijetiti su kako je raskrčena i raščišćena površina obrasla divljim grmljem i raslinjem, i s nje uklonjena trošna kućica te započela gradnja ograde, kaže predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo. Novom će se ogradom, nastavlja, čim to dopuste vremenske prilike, povezati rimokatoličko groblje i židovska kuća oproštaja koju Đakovčani nazivaju “sinagogom”. Taj će se dio nadovezati na katoličko groblje – uz još jedan, novi ulaz i pomoćnu aleju kojom će se spojiti donji i gornji ulaz u Gradsko groblje, dok će se na praznoj površini ubrzo graditi i nove grobnice. Buduće grobnice tik uz aleju imat će po šest, preostale po tri grobna mjesta. Kako bi uštedjeli i osigurali posao radnicima sve radove Univerzal izvodi sam.
  Gradska će komunalna tvrtka, kako je dogovoreno sa Židovskom općinom Osijek i Gradom Đakovom, i ubuduće obavljati sve poslove održavanja Židovskoga groblja, od košnje trave i čišćenja snijega do svega ostalog. Ovaj će projekt uostalom biti nominiran za sufinanciranje Ministarstvu kulture RH zbog iznimnoga kulturno-povijesnog značaja Židovskoga groblja koje će, zahvaljujući svojoj spomeničkoj dimenziji, a odsad napokon i uređenosti, postati jedno od važnijih đakovačkih turističkih obilježja, najavljuje Soldo.
  Na tom je groblju pokopano 570 žrtava holokausta, najvećim dijelom žena i djece iz sabirnog logora u Đakovu s početka 40-ih godina 20. stoljeća. Jedinstveno je po tome što su grobovi pojedinačni i obilježeni imenima žrtava, a to je zasluga tadašnjeg grobara Stjepana Kolba koji je potajice zapisivao imena stradalih u do danas očuvanu knjižicu.(RI)

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog