Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nadbiskupijski arhiv čuvar pisane baštine

  Malobrojni Đakovčani znaju da u našem gradu postoji Nadbiskupijski arhiv, koji dijeli prostor zajedno sa Središnjom nadbiskupijskom i fakultetskom knjižnicom u Preradovićevoj ulici 17.
  “To su ipak, dvije odvojene ustanove, Knjižnica je i nadbiskupijska i fakultetska, dok je Arhiv samo nadbiskupijski. Arhivsko gradivo je do 2006. godine bilo smješteno u prostorima Nadbiskupskog dvora, a od svibnja do srpnja te godine je premješteno u nove prostore gdje se i danas nalazi”, pojašnjava voditelj Arhiva dr. Vlatko Dolančić.
  Matosevo pismo Strossmayeru Nadbiskupijski arhiv čuva pisanu baštinu brojnih biskupa, svećenika, ali i biskupijskih ustanova kao što su Duhovni stol, odnosno Ordinarijat, Stolnog kaptola, Crkvenog sudišta, odnosno Ženidbenog suda, Biskupijskog vlastelinstva, te Računarskog ureda, navodi Dolančić.
  Strossmayerova osmrtnica “Pisana baština koju naš Arhiv čuva seže još do 1689. godine, proteže se do današnjih dana, a gotovo svaki dokument je najvažniji zato što su to najčešće jedini postojeći dokumenti”, ističe voditelj Nadbiskupijskog arhiva uz napomenu kako posebnu dragocjenost predstavlja arhivska građa koja je ostala iza biskupa Strossmayera. Upravo o tome bit će riječi u emisiji Strossmayerova godina koja je na programu u petak u 10,15.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog