Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Strossmayerove obljetnice nova prigoda za zbližavanje i suradnju

  U Sofiji se danas, u organizaciji Instituta za balkanistiku Bugarske akademije nauka, održava bugarsko-hrvatski znanstveni skup u čast 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera.
  Među sudionicima je i nekoliko hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Josipom Bratulićem.
  Jučer je izaslanstvo u kojem su bili hrvatska veleposlanica Ljerka Alajbeg, nadbiskup Đuro Hranić, zamjenici gradonačelnika Đakova Ivan Išasegi i Mirko Ćurić, te predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Bugarsko-hrvatskog društva prijateljstva položilo vijence na spomenik Strossmayeru koji se nalazi u Strossmayerovoj ulici u Sofiji. Potom je uslijedio prijem za izaslanstva Grada i Nadbiskupije u hrvatskom veleposlanstvu na kojem je veleposlanica Alajbeg istaknula važnost biskupa Strossmayera za uspostavu bugarsko-hrvatskih odnosa, ali i za djelovanje i među ostalim narodima koji su živjeli u različitim političkim uvjetima i kojima je, kako je naglasila, trebalo probuditi nacionalnu svijest.
  Na prijemu u hrvatskom veleposlanstvu govorio je i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić posebno naglasivši Strossmayerovu ideju da Hrvatska i Zagreb, kao kulturno, znanstveno i prosvjetno sjedište budu most ostalim južnoslavenskim narodima prema zapadnim zemljama. Obilježavanje Strossmayerovih obljetnica nova je prigoda za zbližavanje i suradnju hrvatskog i bugarskog naroda, poručio je nadbiskup Hranić.
  U zgradi Bugarske akademije znanosti održana je svečana sjednica na kojoj su nazočili predstavnici najviših vlasti Bugarske i Grada Sofije, a u dvorani Akademije otvorena je izložba Strossmayer graditelj.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog