Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Počast biskupu Strossmayeru

  Danas se obilježava 200. obljetnica rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera, a tim povodom na njegovu grobu u kripti đakovačke katedrale okupili su se predstavnici društvenog, političkog, znanstvenog i crkvenog života koji su mu odali počast i zahvalnost za sve što je, kako je u prigodnoj riječi naglasio akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, učinio za Hrvatsku. Nazvao ga je jednim od najvećih sinova nacije.
  Crveni salon “U povijesti hrvatskog naroda malo je ljudi koji su učinili tako grandiozno, monumentalno djelo. Svojim vizionarstvom biskup Strossmayer je Hrvatsku prije oko 150 godina, kada su se formirale nacije, učinio modernom državnom, približio je Europi – ono što danas govorimo kako pripadamo Zapadu, velikim dijelom dugujemo i njemu”, naglasio je akademik Kusić.
  nadbiskup Hranic o Strossmayeru Osnjivanjem najvažnijih kulturnih institucija, HAZU, Sveučilišta, Galerije, izgradnjom katedrale biskup Sttrossmayer ostavio je neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda, istaknuo je predsjednik HAZU. “Time je izvršio pomak i pozicioniranje jedne zapuštene zemlje na rubu Austrougarskog carstva, a njegovi obzori bili su još veći i sezali su sve do Bugarske”, kazao je Kusić istaknuvši njegovo vizionarstvo koje mi danas živimo kroz EU u kojoj se, kako je naglasio, pozicioniramo upravo na njegovim osnovama, odnosno “kroz obrazovanje, znanost i kulturu”.
  Vijenac HAZU “Strossmayerova ostavština, i materijalna i duhovna, živi i danas”, zaključio je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.
  Molitvu na Strossmayerovu grobu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić podsjetivši na njegova gesla “Sve za vjeru i Domovinu” i “Prosvjetom k slobodi”, ali i istaknuvši da je biskup Strossmayer prije svega bio čovjek vjere, što se, kako je kazao, ponekad zanemaruje. Naglasio je upravo njegovo zalaganje za odgoj svećenika kao “prosvjetitelja svoga naroda”
  Vijenac Grad Počast biskupu Strossmayeru, osim predstavnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, odali su i predstavnici Hrvatskog sabora, osječkog Sveučilišta, Matice hrvatske, Hrvatskog društva književnika, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, Grada Osijeka, Slavonskog Broda i Đakova.
  ZAVOD HAZU Ugledni gosti obišli su i prostorije nedavno ustanovljenog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU koje su smještene u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici, a čijim osnivanjem se dijelom vraća dug prema Đakovu.
  Dvjestota obljetnica rođenja biskupa Strossmayera obilježena je i svečanom akademijom u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.
  Strossmayerov grob Današnje obilježavnje 200. obljetnice rođenja tek je uvod u Strossmayerovu godinu, odnosno brojne znanstvene, kulturne i druge skupove koji će se održavati tijekom cijele godine, a kojima se obilježava i 110. godišnjica smrti biskupa Strossmayera.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog