Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Skupovi o Strossmayeru u Đakovu, Beču, Rimu, Sofiji…

  Članovi Povjerenstva za organizaciju 13. Strossmayerovih dana danas su razmatrali pripreme za održavanje te kulturno-znanstvene manifestacije koja će ove godine biti u znaku dvjestote obljetnice rođenja i 110. godišnjice smrti najpoznatijeg đakovačkog biskupa.
  Središnji dio programa održat će se krajem svibnja, a znanstveni skup bi trebao okupiti eminentne sudionike, najavila je dr. Darija Damjanović Barišić.
  “Predloženo je nekoliko tema, a jedna od njih je Strossmayerovi najbliži suradnici arhivara Nadbiskupskog arhiva Vlatka Dolančića, izvori o Strossmayeru u arhivu Svete Stolice dr Tomislava Mrkonjića iz Rima, a profesor iz Beča Alojz Ivanišević predložio je temu o Hrvatima i odnosima u Monarhiji”, ističe profesorica Damjanović Barišić.
  Osim znanstvenog skupa u sklopu 13. Strossmayerovih dana, početkom, odnosno 1. i 2. listopada, također u Đakovu održati veliki međunarodni znanstveni skup o Strossmayeru čiji organizator je KBF i Đakovačko-osječka nadbiskupija, a sudjelovat će ugledni znanstvenici iz nekoliko europskih zemalja; Njemačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Francuske….
  KBF organizira i simpozij 21. svibnja u Beču i u Rimu 9. prosinca. Ti su gradovi, naime, kako pojašnajva profesorica Damjanović Barišić, vezani uz djelovanje biskupa Strossmayera.
  U obilježavanje Strossmayerovih obljetnica uključili su se i Bugari čija Akademija znanosti i umjetnosti priprema znanstveni skup u Sofiji 11. veljače, a pozvani su i Đakovčako-osjejčka nadbiskupija i Grad Đakovo i Udruga Sveta glazba Prosoli iz Zagreba, doznajemo od Mirka Ćurića. Bit će postavljena i izložba Strossmayer graditelj.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog