Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • I ove godine bez trihinele

  Vrhunac je ovogodišnje sezone svinjokolja u Slavoniji, a dosad u Đakovštini nije zabilježen niti jedan slučaj trihineloze kod svinja. Isto je bio i prošle godine, doznajemo od Zdravka Bosančića, doktora veterinarske medicine i voditelja Sustava kvalitete u Veterinarskoj stanici Đakovo.
  To što je iz godine u godinu sve manje slučajeva trihineloze ne znači da je neće biti, kaže Bosančić ističući da je to rezultat više faktora, a ponajviše svijesti stanovnika oko zbrinjavanja otpada koji se ne baca u okoliš, nego se zbrinjava u kante, čime se smanjuje mogućnost da glodavci, a prvenstveno štakori, dođu u doticaj sa zaraženim mesom i šire dalje tu zarazu.
  Isto tako, navodi Bosančić, zbog sve teže gospodarske i socijalne situacije sve je manje i svinjokolja, a treći faktor je činjenica da ljudi sve više donose meso na pregled u organizirane veterinarske organizacije. No, upozorava, prošle godine bilo je slučajeva zaraženog mesa divljih svinja, o čemu također treba voditi računa.
  trihineloza pregled I sustavnom deratizacijom smanjena je mogućnost širenja trihineloze, odnosno smanjen je broj glodavaca koji se u nekim godinama znaju namnožiti.
  Trihinela je parazit koji se pojavljuje u divljih i domaćih životinja, a ako se konzumira sirovo, ili nedovoljno termički obrađeno meso može zaraziti i čovjeka. Njezine ličinke iz crijeva krvotokom dolaze u mišićje, pa osoba zaražena trihinelozom najčešće osjeća bol u mišićima, povraćanje, proljev, edem očnih kapaka…., nabraja prepoznatljive simptome Bosančić.
  Termička obrada svinjskog najbolja je zaštita od trihinele, upozorava veterinar Bosančić no dodaje da je najveća opasnost od nepregledanog mesa u kulenu, kobasici, kulenovoj seki, slanini.
  Uzorci mesa koji se donose na pregled podvrgavaju se procesu “umjetne probave ” i ta je metoda u potpunosti pouzdana.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog