Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Večeras koncert Puhačkog orkestra DVD-a Đakovo

  Večeras će u Hrvatskom domu božićno-novogodišnji koncert održati Puhački orkestar đakovačkog DVD-a.
  Uz orkestar, kojim će ravnati Tomislav Kruljac, nastupiti će i članovi orkestra DVD-a Retfala Osijek, te solisti, odnosno đakovački studenti i učenici glazbe: Mia Mandić na flauti, studentica 2. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Ivana Barišić, studentica 1. godine glasovira na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Nikola Barišić, maturant Glazbene škole Požega na braču, te članovi podmlatka orkestra, Dora Filipović, prva đakovačka oboistica, učenica 2. razreda Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku, Sanela Horvat, učenica 1. pripremnog razreda glazbene škole Jsipa Runjanina u Vinkovcima na klarinetu te Bruno Bunjevac, učenik 1. razreda glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku na trubi.
  Kao gosti predstaviti će se i članovi Katedralnog mješovitog zbora pod ravnanjem maestra Ivana Andrića i uz pratnju maestra Vinka Sitarića na glasoviru.
  Program ovogodišnjeg koncerta obuhvaća tradicionalne i suvremene božićne pjesme, novogodišnje polke i valcere te skladbe ozbiljne glazbe.
  Početak je u 20 sati.
  “Puhački orkestar đakovačkog DVD-a osnovan je 1882. godine, prvi kapelnik bio je Josip Keller, iza njega Mijo Matajs stariji, Josip Faletić, Hinko Šroubek do 1947. godine, a poslije je kaplenik bio Antun Šroubek do 1982., Miroslav Kirhmajer do 1992., zatim prof. Branko Meden, koji je vodio orkestar do 2002., a nakon toga se vraća Miroslav Kirhmajer”, nabraja aktualni kapelnik-dirigent Tomislav Kruljac koji je na toj dužnosti od početka 2012. godine.
  Đakovački Puhački orkestar jedan je od najstarijih, neprekinuto radi od svoga osnutka, a najveći uspjeh postiže od 1924. do 1936. kada je bio najbrojniji. Orkestar je tada, kako ističe kapelnik Kruljac, imao preko 100 glazbenika te nije bio isključivo puhački već simfonijski, a upošljavao je više profesionalnih glazbenika.
  Tijekom svoje duge povijesti nastupio je na više značajnih događaja i obljetnica od Ljubljane, Budimpešte, brojnih hrvatskih gradova, do Aranđelovca u Srbiji.
  “U Domovinskom ratu orkestar je nastupao na svim značajnijim manifestacijama, kao i na sahranama poginulih u Domovinskom ratu, a za sudjelovanje u Domovinskom ratu 14 članova orkestra nositelji su Spomenice Domovinskog rata”, s ponosom ističe kapelnik Kruljac navodeći i podatak da je orkestar za svoj rad primio više priznanja i odlikovanja.
  Puhački orkestar DVD-a Đakovo danas broji 25 članova, 15 članova podmlatka i 7 članova pričuve, te sudjeluje na svim gradskim i regionalnim manifestacijama.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog