Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Sabrana djela nadbiskupa Srakića – kronika i svjedočanstvo jednog vremena”

  U Muzeju Đakovštine sinoć su predstavljena Sabrana djela umirovljenog nadbiskupa mons. dr. Marina Srakića. Treće je to predstavljanje kompletnih Sabranih djela koje obuhvaćaju 12 knjiga s više od devet tisuća stranica teksta, naglasio je ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić istaknuvši da su Sabrana djela tiskana povodom 75. obljetnice rođenja, 50 godina svećenstva i 20 godina biskupstva.
  “To je vrhunski dizajn, to je savršeno otisnuto i stvarno dugo nismo imali prigodu vidjeti vizualno tako nešto dopadljivo, a i sadržaj je otprilike na istoj razini”, sublimirao je svoj stav o Srakićevim Sabranim djelima ravnatelj Bijelić.
  Srakiceva djela u Muzeju “Sabrana djela nadbiskupa u miru Marina Srakića kronika su jednog vremena, ocrtavaju život i rad Đakovačko-osječke nadbiskupije, ali i društva u Slavoniji od devedesete, pa do danas”, istaknuo je urednik dr. Vladimir Dugalić.
  “Osim što su kronika, ta djela su i svjedočanstvo jer nadbiskup kao autor je bio osoba koja je stvar promatrala iznutra i znao je pozadinu događnja o kojima piše, pa određene tekstove treba čitati između redova i tek tada se može shvatiti što se na ovim prostorima događalo i dobiti jednu cjelovitu i zaokruženu sliku i mislim da je to jedno bogatstvo jer je pisao čovjek koji je aktivno u svim tim procesima sudjelovao i koji je iz jedne šire perspektive, iako možda nije sve smio napisati, dao određene poruke”, pojasnio je dr. Dugalić istaknuvši da će ta djela s remenskim odmakom imati još veću vrijednost.
  iz publikeZa Mirka Ćurića Sabrana djela nadbiskupa u miru Marina Srakića najveći je pojedinačni izdavački pothvat u đakovačkoj kulturnoj povijesti.
  “Nikada nitko nije objavio u 12 knjiga Sabranih djela odjednom toliko stranica, toliko različitih tekstova, toliko različitih žanrova i mislim da je za svaku pohvalu autorski rad nadbiskupa Marina Srakića, ali i uređivačke ekipe na čelu s dr. Dugalićem”, istanuo je Ćurić naglsivši da su te knjige ne samo “užitak za čitanje, nego i praznik za oči”.
  Profesor Luka Marijanović posebno se osvrnuo na posljednju knjigu iz Sabranih djela, Cruce et Labore, u kojoj nadbiskup u miru Marin Srakić rasvjetljava život i rad biskupa Stjepana Bauerleina. “Ta knjiga opovrgava sve ono što mi znamo o tom vremenu iz VUS-a (Vjesnika u srijedu), odnosno famoznoga članka o Bijeloj knjizi o crnom biskupu i o pričanjima po Biskupiji koja su bila neodgovorna i neutemeljena”, zaključuje profesor Marijanović.
  Sam autor, dr Marin Srakić, priznao je da su njegova Sabrana djela plod dugotrajnog, strpljivog i studioznog rada koji nastavlja i dalje, pa najavljuje prigodni rad o biskupu Strossmayeru povodom dvjestote obljetnice rođenja i 110. godišnjice smrti koje će biti obilježene sljedeće godine.
  Na sinoćnjem predstavljanju svojih sabranih djela nadbiskup Srakić, svjestan da ga mnogi doživljavaju kao hladnog i ozbiljnog, pokazao je i drugačije lice prepričavši i nekoliko zanimljivih anegdota iz svećeničkog života, o kojima također piše.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog