Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Dr. Sonja Jukić: “Pojava uši uobičajena je među djecom”

  Majka učenice razredne nastave jedne đakovačke osnovne škole, koja je željela ostati anonimna, obratila nam se kako bi ukazala na problem koji je, kako tvrdi, prisutan još od listopada. Riječ je o pojavi uši među učenicima. Kaže da su se uši proširile na njezinu cijelu obitelj, čak i šire, te da je izostala sustavna reakcija. I drugi roditelji su zabrinuti, no nitko, kako navodi, nema hrabrosti javno istupiti.
  U Školskoj medicini đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo, kako doznajemo od dr. Sonje Jukić, nemaju dojavu o pojavi uši među učenicima. Doktorica Jukić navodi da to nije nikakva neuobičajena pojava, te da se ušljivost pojavljuje u djece predškolske i školske dobi periodično, u većim ili manjim razmjerima.
  “Kada imamo slučaj pojedinačnih pojava uši, onda se one trebaju tretirati kod kuće vrlo ustrajno kod svih članova obitelji, jer ako se to ne učini, onda se uši ne mogu iskorijeniti”, pojašnjava doktorica Jukić ističući da se upravo u školi uši mogu najlakše proširiti.
  U slučaju pojave više djece s ušima, reagira Školska medicina kojoj stiže dojava o tome, te se educiraju i djeca i učitelji, navodi doktorica Jukić podsjećajući da je jedan takav slučaj bio prije nekoliko godina.
  Presudna je uloga roditelja koji kod kuće trebaju obaviti sve ono što je potrebno u takvim slučajevima, a to je upotreba adekvatnog šampona, često pranje, ali i odstranjivanje gnjida učestalim pročešljavanjem kose gustim češljem, savjetuje dr. Jukić.
  “A, upravo to roditelji manje rade i često su skloni optužiti drugu djecu za prenošenje uši zanemarujući da i njihovo dijete postaje izvor za nekog drugog i tako se uši šire”, navodi doktorica Jukić ponavljajući da se uši mogu iskorijeniti jedino ako svi provode predviđene mjere.
  “Ušiljivost je uobičajena pojava u ustanovama gdje boravi više ljudi i djece koja su u kontaktu i ako je ta ušljivost izrazito dugotrajna i ako se javlja kod većeg broja djece, onda je to javno zdravstveni problem i treba nešto sustavno poduzeti kako bi se iskorijenila”, zaključuje doktorica Sonja Jukić iz Školske medicine đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog