Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Đakovački susreti očuvali prostor za književnu kritiku”

  Na prigodnoj svečanosti u Maloj gradskoj vijećnici sinoć su uručene nagrade 17. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara.
  dobitnik Nagrade Julija Benešića je Mario Kolar iz Koprivnice za knjigu kritika pod nazivom “Nuspojave čitanja”, a Povelje uspješnosti Davor Ivankovac iz Vinkovaca.
  Obrazlažući odluku Povjerenstva koje je odlučivalo o laureatima dr. Sanja Jukić istaknula je da “ono što povezuje ovogodišnje kritičarske laureate – Davora Ivankovca i Marija Kolara eksplicitno je signiran stav o književnoj kritici kao subjektivnoj djelatnosti, odnosno o djelatnosti koja, pod utjecajem radikalnog niveliranja kvalitativno posve nasuprotnih estetskih fenomena u kulturi, gubi kriterijske oslonce, mogućnost objektivne prosudbe, ali i deautorizira poziciju kritičara”.
  Filic Kolaru “Kod mene su nuspojave čitanja da pišem o tim knjigama i zato sam knjizi dao taj naslov, a to su jedne od najrjeđih nuspojava jer kad pročitam knjigu ona me potakne na pisanje”, pojasnio je naslov svoje knjige Kolar priznavši da ga je nagrada ugodno iznenadila, posebno stoga što su mnoga zvučna imena, odnosno najbolji hrvatski kritičari, prije njega dobili istu nagradu.
  Osim toga, kako ističe Kolar, ta je nagrada očuvala prostor za književnu kritiku kao jedina takva u Hrvatskoj, što joj daje određenu specifičnost i dodatnu težinu.
  Kao i Kolaru, i mladom slavonskom kritičaru Davoru Ivankovcu ova je nagrada stimulans za daljnji rad, ali mu je stigla nenadano, kako priznaje.
  Curic Ivankovcu“Znao sam za ovu nagradu i za Susrete, ali nisam očekivao dok ne objavim knjigu tih kritika i to me ugodno iznenadilo. To znači da se prati što se objavljuje u časopisima, odnosno da je stručni žiri kompetentan i da prati nas mlade”, priznaje Ivankovac.
  Nagrade su uručili Vlado Filić, predsjednik đakovčakog ogranaka Matice hrvatske i Mirko Ćurić, predsjednik Slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog