Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Poruka Jabučinih dana: “Država nije učinila ništa da zaštiti voćare”

  Svečanim otvorenjem u prostorima DVD-a Đakovo danas su počeli Jabučini dani, odnosno 13. županijska i 9. regionalna izložba jabuka, te tradicijsko-obrtnički sajam Đakovo-expo “Zlatne ruke”. Sudjeluje oko 90 izlagača, a županija gost je Bjelovarsko-bilogorska županija. Gosti su i predstavnici Obrtničke komore Federacije BiH i Obrtničke komore Tuzlanskog kantona.
  Jabučine dane je otvorio gradonačelnik Zoran Vinković, a dožupan Željko Kraljičak iskoristio je prigodu kako bi ukazao na nebrigu središnje državne vlasti za voćare o čemu je bilo riječi i na sjednici Vijeća Hrvatske voćarske zajednice.
  otvorenje jabucinih dana 14. Frane Ivković zamjera resornom ministarstvu da nije učinilo ništa na zaštiti domaće proizvodnje, a dokaz nebrige države je i situacija oko pravilnika za donaciju jabuka. Osim toga, jedan od većih problema hrvatskog voćarstva je nedostatak hladnjača.
  Situacija oko ruskog embarga samo je dodatno pogoršala položaj hrvatskih voćara, uvjeren je Stjepan Zorić, predsjednik Klastera Slavonska jabuka koji smatra da se problemi voćarstva već godinama vuku, a zamjerio je i slavonskim eu-parlamentarcima nedovoljnu angažiranost oko zaštite interesa poljoprivrednika. Kao primjer naveo je Poljsku čije jabuke su, kako kaže, utjecale na nisku otkupnu cijenu hrvatskih proizvođača.
  hrvatska vocarska zajednica “Prosječna cijena koju ove godine proizvođači jabuka dobivaju, kada uračunaju sve troškove, iznosi od kunu i pet do kunu i deset lipa, što ne pokriva troškove i stoga Hrvatskoj već sada prijeti odustajanje mnogih od proizvodnje”, čulo se na skupu Vijeća Hrvatske voćarske zajednice.
  Ovogodišnje jabučine dane prate i brojne manifestacije, predavanja, stručni skupovi, radionice i degustacije.
  Posebna komisija dodijelila je nagrade za najuređeniji voćnjak koja je ove godine pripala OPG Stjepana Ripića iz Piškorevaca, dok je najljepše osmišljeni izložbeni prostor imao OPG Slišković iz Satnice Đakovačke.
  U organizaciji Klastera Slavonka obavljena je i dodjela odličja za ovogodišnje regionalno edukacijsko natjecanje u kvaliteti jabukovače i ostalih voćnih rakija. Najbolju jabukovaču imao je Jozo Slišković iz Satnice Đakovačke, a lozovaču Franjo Lučić iz Đakova. Posebnu nagradu izvan konkurencije za đakovačku šljivovicu dobio je Ilija Grbeša iz Đakova.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog