Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Neuobičajeno miroljubiva sjednica GV

  U neuobičajeno miroljubivom ozračju proteklo je današnje zasjedanje Gradskog vijeća, a ta atmosfera nije iznenadila samo promatrače, nego i same sudionike, pa je to izazvalo i reakciju gradonačelnika Zorana Vinkovića koji se tim povodom obratio vijećnicima usporedivši sjednicu sa filmom “Oluja svih oluja”. Zaželio je, naime, da “ovaj grad ne zadesi politička oluja svih oluja, nego da konstruktivnom i demokratskom raspravom dođe do najboljih rješenja za grad i sve građane”.
  Prije 10. sjednice Vijeća, vrlo kratko i bez rasprave povlačenjem gradonačelnikova zahtjeva za suglasnost na reprogram dugoročnog kredita okončana je 9. sjednica.
  U raspravi o dnevnom redu 10. sjednice nije prihvaćen SDP-ov prijedlog da se s dnevnog reda skine izvješće o polugodišnjem radu gradonačelnika o kojemu bi se, kako je konstatirao Josip Matkov, trebalo glasovati, te da se na dnevni red uvrsti rasprava o povećanju cijene odvoza otpada i o nominaciji za europsku prijestolnicu kulture.
  Središnja točka 10. sjednice, nakon samo dvadeset minutnog aktualnog sata, bilo je polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna, a čule su se jedinstvene ocjene o slabom izvršenju proračuna, niskom fiskalnom kapacitetu grada i o izuzetno složenoj i teškoj situaciji. S tim u vezi gradonačelnik je najavio i dodatne mjere štednje i još jedno smanjenje plaća gradskoj administraciji.
  Vijjece 011014 zv “Na samom početku godine smo imali 5 do 7 posto smanjenje plaća, a definitivno ćemo radi daljnje uštede i racionalizacije gradskog poslovanja morati ići u tom pravcu još jednom, a zaposleni u gradskim ustanovama i poduzećima moraju shvatiti važnost trenutka i kroz tu nepopularnu mjeru dati svoj doprinos stabilizaciji gradskog proračuna”, pojasnio je gradonačelnik.
  Poslovanje Grada u prvih šest mjeseci je pozitivno i stabilizira se, konstatirao je u raspravi Goran Soldo.
  “Potraživanja Grada iznose 27 milijuna, a obveze su 8,8 milijuna kuna, a to pozitivno poslovanje treba pretočiti u kvalitetu i bolji standard građana”, pojasnio je Soldo.
  SDP-ov Josip Matkov upozorava da bi trošenje proračunskih sredstava trebalo biti obazrivije i odgovornije. S tim u vezi upozorio je da nema novaca za nogostupe, obnovu ulica, ali ni za knjižnu građu u Graskoj knjižnici, dok se istodobno za Đakovačke bušare umjesto planiranih sto potroši 190 tisuća kuna.
  “Sad mi dođe da se pitam jesu li Bušari uopće vratili ključ Grada”, upitao je Matkov istaknuvši da je najveći problem to što nema projekata, pa Grad i dalje tone.
  Ante Raspudić upozorava na tekući minus u prvih šest mjeseci od 10,4 milijuna kuna.
  “Od 65 planiranih milijuna izvršeno je 16, što je 23 posto, pa slijedom toga može se očekivati do kraja godine realizacija od svega 35 milijuna, a to znači minus će biti 13 milijuna kuna”, predviđa Raspudić.
  Gradonacelnik 011014 Gradonačelnik Vinković, kako je naglasio, svjestan je složenosti situacije, ali najavljuje da bi ona sljedeće godine mogla biti i gora zbog najavljene mini porezne reforme koja će odnijeti Gradudodatnih 5 milijuna kuna. Stoga poziva na konsenzus i u Vijeću i u izvršnoj vlasti.
  U raspravi je sudjelovao i HDZ-ov Antun Galić ukazavši na pozitivne primjere jedinca lokalne samouprave iz susjedstva koje na temelju realiziranih projekata povećavaju svoj proračun.
  Izvješće o izvršenju proračuna, kao i sve ostale ključne točke današnjeg dnevnog reda prihvaćene su jednoglasno, pa tako i odluka o održavanju izbora za vijeća mjesnih odbora na području Grada Đakova 30. studenoga.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog