Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Jablanka Uzelac: “Vani se priznaje samo rad”

  Sve je više mladih i obrazovanih koji zbog višegodišnje krize i ograničenih mogućnosti zapošljavanja i napredovanja svoju budućnost vide izvan Hrvatske.
  Među takvim je i Đakovčanka Jablanka Uzelac, svršeni biolog i kemičar, koja je još prije nekoliko godina otišla u Englesku.
  “Trebalo mi je više izazova, željela sam još malo studirati, pa sam se odlučila otići na magisterij, ali negdje vani, da steknem međunarodno iskustvo, da upoznam nove ljude, a ostala sam tamo jer mi se jako svidjelo kako ljudi tamo rade, da je to jako multikulturalna zajednica”, pojašnjava naša sugovornica posebno ističući da ju je privuklo “to nešto novo, drugačije, dinamičnije koje joj je otvorilo nove mogućnosti, kako u studiranju, tako i u poslu”.
  Posao je našla u jednoj međunarodnoj izdavačkoj kući koja se specijalizirala za izdanja vezana uz vodu, ali na globalnoj razini. Vodi istraživački tim, počela je obavljajući, kako kaže, mala istraživanja vezana za vodu i nove tehnologije koje dolaze na tržište. Bave se vodom od “izvora do pročišćavanja i ponovnog korištenja”, zatim morskom vodom, za industrijske potrebe i domaćinstva. Zadužena je za te projekte, dosta i putuje predstavljajući na različitim konferencijama rezultate istraživanja.
  Jablanka Sa znanjem stečenim u Hrvatskoj nije se bilo teško prilagoditi uvjetima i izazovima u novoj sredini.
  “Tko god je u Hrvatskoj studirao i radio i želi napredovati mislim da će se snaći vani. Tamo se priznaje samo rad, puno se radi, ali se to i cijeni i nagrađuje…”, ističe prisjećajući se kako je dobila prvi ugovor na mjesec dana, a sada ima stalni ugovor i šefica je istraživačkog tima.
  Svoju englesku “avanturu” Jablanka Uzelac počela je prije sedam godina, a nakon magisterija od godinu dana šest je mjeseci tražila posao, svašta radila…, čak je i konobarila jedno vrijeme, a u sadašnjoj firmi će ostati dok joj je, kako kaže, dobro.
  Priznaje da joj nedostaje Đakovo u koje redovito dolazi vidjeti obitelj, dobre prijatelje, “napuni baterije i ponovno ide dalje…”.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog