Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Berba grožđa krajem sljedećeg tjedna!?

  Vinogradari Đakovštine, ali i ne samo oni, ovu će godinu pamtiti kao izuzetno kišnu, ističe naš sugovornik Miro Bošnjak, glavni tehnolog i voditelj proizvodnje u Misnim vinima Đakovačko-osječke nadbiskupije.
  “U razdoblju vegetacije, odnosno od početka trećeg mjeseca, pa sve do kolovoza u Trnavi, gdje se nalaze nadbiskupijski vinogradi, palo je oko 550 mm kiše po četvornom metru, što je oko 80 posto više u odnosu na prošlu godinu kada je izmjereno oko 310 mm padalina”, navodi inženjer Bošnjak. Dodaje da su takve vremenske prilike, odnosno pojačana vlaga i visoke temperature, utjecale i na razvoj bolesti u vinogradima, peronospore, pepelnice, botritisa.
  To je iziskivalo i veći broj tretiranja, pojašnjava Bošnjak.
  “Sve na što smo mogli utjecati smo učinili, a sada zrioba grožđa ovisi o sunčanim danima, pa je poželjno da bude što više toplih dana i što viših dnevnih temperatura”, navodi.
  Potraje li razdoblje sunčanog vremena, najnovija mjerenja šećera i kiselina u grožđu pokazuju da bi berba mogla početi već krajem sljedećeg tjedna što je nešto raniji početak od prosječnog početka berbe. Bošnjak podsjeća da je bilo godina kada je berba počinjala početkom rujna, čak i u kolovozu, te da to, kako kaže, ovisi o vrlo složenim fiziološkim promjenama koje se događaju tijekom sazrijevanja grožđa, odnosno o odnosu šećera i kiselina koji su potrebni za dobro vino.
  “Govoriti o kvaliteti ovogodišnje berbe još je rano, odnosno treba pričekati da grožđe uđe u vinariju, a odnos šećera i kiselina treba biti u optimalnom odnosu, što znači da imamo dovoljno šećera u grožđu koji će osigurati bar 12,5 posto alkohola i da su kiseline, ovisno o sorti, 7 grama”, pojašnjava inženjer Bošnjak.
  Vinogradari strahuju samo da se ne ponovi 2010. godina koja je imala izuzetno lošu jesen.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog