Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Grubeša: “Objava liste srama priznanje nemoći pravne države”

  Objava popisa tvrtki koje nisu radnicima isplatile plaću u posljednja tri mjeseca izaziva različite reakcije; od odobravanja, do sumnji u svrhu takvog postupka, a na popisu oko sedam tisuća dužnika je i tridesetak pravnih i 15-tak fizičkih osoba iz Đakova koji zapošljavaju od jednog do desetak radnika.
  “Ima više istina, pa stoga ne želim komentirati objavu tog popisa, a i svrha same objave mi nije jasna”, riječi su vlasnika jedne đakovačke tvrtke koja se našla na popisu, a koji je želio ostati anoniman.
  A popis tih dužnika, kako se navodi na stranicama Središnjeg ureda Porezne uprave, objavljen je radi poticanja poslodavaca na pravovremeno ispunjavanje njihovih dospjelih obveza prema radnicima i osiguranja povjerenja građana u djelovanje pravne države, poštivanja pravnog poretka kao i omogućavanja bolje kontrole primjene odredaba Zakonu o radu koje se odnose na obvezu isplate plaće u novcu, na račun i to,  ukoliko nije drugačije određeno, do petnaestog dana u mjesecu nakon obavljenog rada. Iz tih su razloga u Poreznoj upravi ocijenili svrsishodnim omogućiti javno objavljivanje popisa poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima.
  I dok u Regionalnom uredu Hrvatske udruge poslodavaca u Osijeku nisu željeli komentirati objavu najnovije, kako ju nazivaju, “liste srama”, u Županijskoj gospodarskoj komori na to gledaju dvojako.
  “Treba razlikovati slučaj kada poslodavac ima namjeru ne isplatiti plaću, odnosno čini zloporabu, bez obzira što ima sredstva na računu, od slučaja kada poslodavac to nije u stanju zbog otežanih uvjeta poslovanja, odnosno zbog nelikvidnosti sustava, odnosno neplaćanja, što je već uvriježena praksa kod nas, pa takvi poslodavci ne mogu održavati ni tekuće poslovanje”, pojašnjava Kovačević.
  Predsjednik Županijske gospodarske komore upozorava i na na još jedna aspekt tog problema, a to je dodatni nadzor nad onim tvrtkama koje imaju jednog ili dva zaposlenih jer upravo te tvrtke, smatra Kovačević, generiraju nelikvidnost cijelog sustava.
  “Ukoliko će objavljivanje liste srama smanjiti tu pojavu, onda je to opravdano”, mišljenja je Kovačević koji se, međutim, pribojava da bi objavom liste srama mogla biti učinjena šteta upravo poštenim poslodavcima.
  Za financijskog stručnjaka Zdravka Grubešu objava takozvane liste srama samo je priznanje nemoći države.
  “Time država, odnosno Vlada, još jednom priznaje svoju nemoć i to je svojevrsni alibi, odnosno netko bi se kao trebao sramiti, a zapravo godinama se dozvoljavao ovakav način rada, neplaćanje obaveza, neisplata plaća, poreza i doprinosa i nepoštivanje zakonskih propisa i onda se nakon dvadeset godina želi uvseti reda, što je izuzetno teško”, ističe Grubeša.
  Svi oni koji su na listi dužnika za plaće, uvjeren je Grubeša, ni ne obaziru se na objavu jer su bili i na ranije objavljenoj listi srama.
  “To je samo priznanje nemoći, odnosno da pravna država ne djeluje i ne mogu se preko noći riješiti problemi koji su se godinama gomilali, jer je dobar dio poduzetnika kroz sve te godine prihvatio način da se može u Hrvatskoj raditi tako da se ne plaćaju porezi i doprinosi i da se ne plaćaju radnici”, zaključuje Grubeša.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog