Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovo godinu dana u EU

  Hrvatska je prije točnu godinu dana ušla u Europsku uniju, a time je i Đakovo postalo dio europske zajednice. No, početno oduševljenje, bilo je zasjenjeno gospodarskom krizom. Kako se Đakovo snašlo i što je dobilo u novim europskim okvirima komentirao je gradonačelnik Zoran Vinković.
  U svojoj izjavi za naš radio istaknuo je: “Ne samo Đakovo, ni Hrvatska nije osjetila to članstvo, i tu ne mislim samo na izvlačenje sredstava iz Europskih fondova, nego mislim na cjelokupnu situaciju u Hrvatskoj gdje ni Đakovo nije neki usamljeni otok. Smatram da niti smo dobili ono što smo mislili dobiti od Europske unije, niti na ovakav način shvaćamo ulazak Hrvatske u EU i očigledno da se stvari na vrhu države moraju mijenjati jer ova vlada je pokazala izuzetnu nesposobnost i u privlačenju sredstava iz EU, a i cjelokupnom gospodarskom politikom, te politikom uopće”. Europski fondovi, tvrde brojni stručnjaci, način su kako doći do dodatnih sredstava za lokalnu samoupravu. Gradonačelnik Vinković tvrdi da mi već jesmo u fondovima EU od kojih posebno izdvaja gradnju prečistača otpadnih voda s pripadajućim kolektorskim sustavom. “Mora definitivno doći do potpune decentralizacije na način da se omogući jedinicama lokalne samouprave direktan ulazak i prijava u fondove, a ne da o svemu odlučuje ministarstvo, dok je Slavonija u nepovoljnom položaju zbog loše statističke podjele, gdje je izjednačena sa Zagrebom i sjeverozapadom zemlje.
  Ulazak Hrvatske u Europsku uniju, godinu dana poslije, komentirao je za naš radio i Ivica Mandić, saborski zastupnik i predsjednik đakovačkog HNS-a. “To je jedna lijepa godišnjica, iako su očekivanja građana sigurno bila veća. Trebamo se naviknuti na koji način funkcionira EU. Dobre strane ulaska sigurno su pitanje sigurnosti granica i sprječavanje novih sukoba zbog kojih smo u prošlosti imali mnoge ratove. Hrvatska se dobro pozicionirala po pitanju energetskih ulaza za Europu preko naše države”, istaknuo je Mandić. Da bi smo dobro funkcionirali u Uniji, treba prihvatiti neka nova pravila, istaknuo je Mandić. “Nažalost, mi smo u prošlih 50 godina bivše države i 20 godina samostalne države naučili funcionirati od danas do sutra, dok organizirana Europa takav način ne prihvaća. Mislim da su pred nama veliki izazovi koje trebamo preokrenuti u svoju korist, jer po meni Hrvatska ima ogromne šanse, isto kao i grad Đakovo te se nadam da ćemo ih znati iskoristiti. Đakovo po svim predispozicijama ima uvjete da postane mali, mirni, uspješan srednjoeuropski grad.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog