Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Strossmayer trasirao mostove suradnje Hrvata i Makedonaca

  U sklopu 17. Dana braće Miladinov u Spomen muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera predstavljena je knjiga “40 godina u znaku povezivanja i klavirskog mozaika” čija autorica je Jagoda Treneska Cvetičanin, profesorica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.
  O knjizi su govorili Mirko Ćurić i Davor Kelić koji je naglasio da je riječ o autobiografskoj knjizi profesorice, rodom Makedonke, koja je svoj radni vijek posvetila povezivanju hrvatske i makedonske kulture. “Uistinu je velika spona između Hrvatske i Makedonije”, konstatirao je Kelić.
  Sama autorica priznaje da je u knjizi sublimirala svoj dosadašnji 40-godišnji umjetnički, pedagoški i društveni rad.
  “Moja tendencija je bila da ostavim trag gdje god radim, a s obzirom da me je sudbina 1989. godine dovela u Osijek i Hrvatsku, gdje sam i ostala, radila sam sve to vrijeme na mostovima koje je trasirao još davne 1861. godine biskup Strossmayer, a to sam radila kroz klavir, kroz glazbu, kroz kulturu na spajanju naših dviju domovina Hrvatske i Makedonije”, pojasnila je autorica.
  Dani braće Miladinov zaživjeli su kao manifestacija, kazao je Mirko Ćurić, a održavaju se svake godine u znak zahvalnosti biskupu Strossmayeru koji je udario temelje hrvatsko-makedosnkih odnosa pomogavši tiskanje Zbornika braće Miladinov.
  Organizator te kulturne manifestacije je Makedonsko kulturno društvo “Braća Miladinovci” iz Osijeka.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog