Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Izložba o Đakovu i Đakovštini u 1. Svjetskom ratu pravi kulturni dragulj”

  “Izložba “Đakovo i Đakovština u 1. Svjetskom ratu” , koja je otvorena u Muzeju Đakovštine povodom stote obljetnice početak tog prvog globalnog sukoba, pravi je kulturni dragulj”, ocijenio je na otvorenju dogradonačelnik Mirko Ćurić ističući kako se danas ta obljetnica obilježava širom Europe.
  “Drago mi je što se i Đakovo upisalo na tu europsku kartu kao grad koji zna promišljati svoju povijest i što ima ljude koji su u stanju napraviti jednu ovako sjajnu izložbu”, kazao je Ćurić posebno istaknuvši doprinos autora izložbe na koje je Đakovo ponosno.
  autori Autori izložbe Vladimir Geiger i Branko Ostajmer ističu da se o 1. Svjetskom ratu u Hrvatskoj malo pisalo i malo znalo, pa su stoga odlučili taj povijesni događaj prikazati na jednom, kako je pojasnio Geiger, mikro planu.
  “Taj veliki svjetski događaj, od atentata u Sarajevu do kraja rata, pokušali smo spustiti na lokalnu razinu i time pobuditi interes ljudi da vide kako su živjeli i kakva je bila sudbina njihovih predaka ne samo na europskim bojištima, nego i sudbina civilnog stanovništva, građanstva i seljaštva u tim izuzetno teškim ratnim godinama”, pojasnio je Geiger.
  rogoz Uz najpoznatijeg đakovačkog kolekcionara Valentina Markovčića, čija zbirka je u kulturološkom pogledu neprocijenjiva, Ostajmer je posebno istaknuo i doprinos obitelji Dragutina Rogoza u čijoj tradiciji je bio vojni poziv, a o čemu svjedoče i brojni izloženi predmeti iz vremena 1. Svjetskog rata, a spomenuo je i brojne druge pojedince koji su dali svoj doprinos realizaciji izložbe. O tome svjedoči i prigodni katalog koji prati izložbu.
  Đakovčani izložbu o Prvom svjetskom ratu mogu razgledati do sredine kolovoza, a nakon toga , kako je najavio ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić, postoji mogućnost da izložba obiđe sve škole u Đakovštini.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog