Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Ivanjski kresovi

  Sutra će se na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku, s početkom u 21 sat, održati 15. Ivanjski kresovi. Organizator je Savez kulturno-umjetničkih društava Slavonije i Baranje čiji predsjednik Tomislav Vukadin je na današnjoj konferenciji za novinare predstavio istoimenu knjižicu koja je tim povodom tiskana, a čiji autori su Josip Vinkešević i Robert Vildman.
  Ovaj običaj, kako je pojasnio Josip Vinkešević, zadražo se u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a počeli su nestajati još za vrijeme stare Jugoslavije.
  “Tijekom II. Svjetskog rata taj je običaj gotovo u potpunosti nestao, tek donekle je sporadično sačuvan običaj “lilanja”, odnosno mahanja vatrenim lopticama u Kortini, Semeljcima, Vuki…., donekle i u Ivanovcima gdje se pale male vatrice…”, pojasnio je Vinkešević.
  Sutrašnji program 15. Ivanjskih kresova, u kojem će nastupiti 7 kulturno-umjetničkih društava, bit će svojevrsni sublimat tog običaja, najavljuje Vinkešević.
  vukadin - vinkesevic “Vjerovalo se da tko preskoči tu vatru da neće godinu dana bolovati”, pojašnjava Vinkešević taj stari običaj koji potječe još iz vremena prije kršćanstva, a vezan uz početak ljeta.
  Kroz dosadašnjih 15 godina Ivanjskih kresova u programu je sudjelovalo 35 kulturno-umjetničkih društava koja dolaze iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske, uglavnom je to područje između Save i Drave, Slavonija sve do Koritne i Babine Grede jer dalje na istoku tog običaja nema, a najviše se održao u Bilogori, Moslavini, karlovačkom kraju, Podravini i donekle u Zagorju, zaključuje Vinkešević koji je još prije nekoliko godina pokrenuo u Ministarstvu kulture inicijativu o zaštiti tog običaja kao nematerijalnog kulturnog dobra.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog