Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Umro akademik Smiljko Ašperger

  U subotu je u Zagrebu, u 94. godini života, umro akademik Smiljko Ašperger, istaknuti kemičar i redoviti profesor u miru Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
  Akademik Ašperger rodio se u Zagrebu 25. siječnja 1921.,osnovnu školu pohađao je u Đakovu, a gimnaziju u Osijeku. Diplomirao je 1943. na Kemijskom odsjeku Tehničkog fakulteta, gdje je 1946. i doktorirao. Kao student surađivao je s kasnijim nobelovcem Vladimirom Prelogom koji je u to vrijeme bio docent Tehničkog fakulteta i bio njegov posljednji živući zagrebački student.
  Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu bio je redoviti profesor fizikalne kemije i dekan, suradnik Instituta Ruđer Bošković, usavršavao se u Londonu i Rochesteru (SAD), a predavao je na sveučilištima u Minneapolisu, Chicagu i Kijevu.
  Redoviti član HAZU postao je 1991., a bio je i prvi predsjednik Zaklade HAZU od njenog osnutka 1993. pa do 1998.
  Akademik Smiljko Ašperger bio je autor preko 100 publikacija objavljenih u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima, bio je dobitnik Nagrade Ruđer Bošković 1967., Nagrade za životno djelo u znanosti 1993., Nagrade Josip Juraj Strossmayer 1997. za najuspješniju knjigu iz područja znanosti, te Medalje Božo Težak Hrvatskog kemijskog društva 1998.
  Posljednji ispraćaj akademika Ašpergera bit će u utorak 6. svibnja u 10.50 sati u Zagrebu iz mrtvačnice na Mirogoju.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog