Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Strossmayerom do europske prijestolnice kulture 2020.”

  Otvorenjem izložbe pod nazivom “Strossmayer i glazbenici” u Muzeju Đakovštine danas su počeli 12. Strossmayerovi dani. Izložba, kako je pojasnio Borivoje Popovčak, ravnatelj Strossmayerove galerije starih majstora, donosi tek dio građe koja svjedoči o vezi Strossmayera i glazbenika, a to su diplome, zahvlanice pjevačkih društava, faksimili korespondencije s poznatim skladateljima, te likovni prizori, odnosno slike s temom glazbe koje je Strossmayer donirao.
  Biskup Strossmayer je pomagao i brojne glazbenike i glazbenu umjetnost i na različite je načine bio povezan s glazbenim umjetnicima, naglašava Popovčak spominjući tek neke poput Krežme, Ivana plemenitog Zajca, Liszta, Dvorzaka koji mu je čak posvetio svoje Moravske napjeve.
  Strossmayerovi dani kroz proteklih 12 godina postali su respektabilna kulturno znanstvena manifestacija kojoj je cilj istražiti i približiti veliko djelo najpoznatijeg đakovačkog biskupa koji je ostavio duboki trag u hrvatskoj kulturi, umjetnosti i znanosti, naglasio je Ivica Mandić, predsjednik Povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana:
  Mandić najavljuje da će posebnim programom sljedeće godine bit obilježena 200.-ta obljetnica rođenja i 110.-ta obljetnica smrti biskupa Strossmayera, a tim povodom bit će izdana i prigodna poštanska marka, a u tijeku su pregovori s Hrvatskom narodnom bankom za izdavanje zlatnika.
  izlozba strossmayer i glazbenici “Strossmayer je neispričana priča i trebamo ga i danas staviti u žižu života grada Đakova i na njegovu djelu afirmirati ime Đakova”, smatra Mandić.
  S tim u vezi, a otvarajući izložbu, dogradonačelnik Mirko Ćurić kazao je kako bi naš grad trebao iskoristiti Strossmayerovo ime i djelo kao brand na temelju kojeg bi se Đakovo kandidiralo za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.
  “Đakovo je grad od 1200 godina, a u tih 1200 godina najblistavijih pola stoljeća je vrijeme kada je Strossmayer bio biskup i kada je od Đakova napravio prvorazredno kulturno središte. To je i nekakav naš putokaz i na temelju manifestacije poput Strossmayerovih dana trebamo napraviti iskorak i graditi nove kulturne prakse kako bi e polučili rezultati i da ljudi shvate da Đakovo i danas može napraviti nešto bitno u kulturi”, pojasnio je dogradonačelnik Ćurić.
  ivo andric izlozba o Strossmayeru i glazbenicima Program Strossmayerovih dana nastavlja se sutra znanstvenim skupom na kojem je središnja tema “Strossmayer i glazbenici”, o čemu će govoriti akademik Zoran Juranić i maestro Ivan Andrić koji je za tu prigodu proučavao arhivsku građu Đakovčako-osječke nadbiskupije.
  ” Arhiv je po tom pitanju, ali ipak ima zanimljive korespondencijske građe”, tvrdi Andrić koji na temelju svoga istraživanja zaključuje da Strossmayer i nije pokazivao neki veći interes za glazbu. Naglašava međutim, njegovu zauzetost oko novih orgulja u novoj, njegovoj katedrali.
  Znanstveni skup počinje u 11 sati, a održat će se u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici.
  Potvrđen je dolazak i predsjednika Ive Josipovića koji će se posebno sastati sa nadbiskupom Hranićem.
  Program ovogodišnjih 12. Strossmayerovih dana završit će u utorak, 27. svibnja koncertom Zagrebačke filharmonije u đakovačkoj katedrali u 19,30.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog