Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovački HGSS-ovci spašavali poplavljene

  Trojica Đakovčana – Mario Pinjuh, Darko Tosenberger i Ivan Baličević- kao članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, stanice Osijek, bili su uključeni proteklih dana u spašavanje ljudi i životinja iz poplavljenih slavonskih sela.
  “U HGSS se dolazi uglavnom iz planinarskih redova, Mario i ja smo položili sve ispite i mi smo licencirani spašavatelji, dok se Ivan tek angažirao u službi i njega tek čeka školovanje”, navodi Darko Tosenberger ističući da su sva trojica sudjelovali u poplavama u Gunji, Račinovcima, dijelom u Rajevu Selu, a uglavnom se u početku radilo o spašavanju ljudi, a kasnije domaćih životinja i kućnih ljubimaca.
  HGSS Darko Tosenberger Đakovački članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, kako ističe Tosenberger, bili su raspoređeni u timove koji su čamcima obilazili potopljene kuće, te uz pomoć vojske spašavali i ljude i životinje.
  Stvarne posljedice poplave tek su sada vidljive, nakon što se voda počela povlačiti, pojašnjva Tosenberger.
  ” Neke kuće, koje su bile građane od prijesne cigle, su se već srušile, a kako se voda povlači stanje je sve gore i gore”, navodi Tosenberger dodajući da je sudjelovanje u spašavanju s poplavljenih područja, iako su već sudjelovali u sličnim akcijama, bio prvi ozbiljniji test za đakovačke članove Hrvatske gorske službe spašavanja.
  Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, osim što su volonteri, moraju ispuniti i određene uvjete prije nego li postanu licencirani spašavatelji.
  HGSS 1 “Osim preporuke starijih članova, potrebno je položiti prvu pomoć, koja se relicencira svake tri godine, ali ispuniti i druge uvjete; tečajeve zimskih i ljetnih tehnika spašavanja, speleo tehnike spašavanja, a mora se i najmanje tri godine stažirati od prvog tečaja i tek onda ide polaganje svega kroz dvodnevnu provjeru, što je izuzetno zahtjevno”, pojašnjava Tosenberger.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog