Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Uskrsna poruka nadbiskupa Hranića

  “Gospodarska kriza posljedica je krize morala i sustava vrijednosti, očitovanog ponajviše u neodgovornom upravljanju nadležnih u brojnim tvrtkama, u stranačkom kadroviranju koje prednost daje podobnima nauštrb stručnosti i stvaralačke kreativnosti, u pogodovanju parcijalnim interesima pojedinaca i skupina pri donošenju poslovnih odluka, što istodobno stvara mrežu koruptivnog ponašanja”, ističe u svojoj uskrsnoj poruci đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.
  “Gašenje poduzeća i radnih mjesta postalo je, nažalost, svakodnevna stvarnost. S druge strane, izostankom strategije razvoja i pogodovanjem krupnom kapitalu uništena su brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva i budućnost hrvatskog sela. Osiromašenom i staračkom stanovništvu Slavonije i Baranje smanjuje se i broj kreveta. Smanjivanjem mjera socijalne zaštite i opsega primarne zdravstvene zaštite ponovno najviše stradavaju oni najslabiji”, upozorava nadbiskup Hranić ističući da su krizom najviše pogođeni mladi.
  Ukazuje na, kako ga naziva, “tihi, ali veoma snažni val emigracije mladih, osobito akademski obrazovanih, te čitavih obitelji iz sela, ali i gradova, što se posebno osjeti u Slavoniji.
  S tim u vezi nadbiskup poručuje da uskrsna poruka, “i u tamama najvećih ljudskih stradanja, poziva da pred križevima i obeshrabrujućim tendencijama ne dižemo ruke na kapitulaciju, nego da snagom uskrsne vjere u konačnu pobjedu života budemo spremni na još čišću ljubav i sve veću snagu dobrote, na još veći stupnja domoljublja, na još dosljedniju etičnost i požrtvovno umiranje sebi”.
  pred mikrofonima “Teško mi je gledati tolike naše ljude koji žive na rubu egzistencije, divim im se i pitam se kako spajaju kraj s krajem, od čega ti ljudi žive, teško mi je zbog njih, žao mi ih je”, kazao je nadbiskup u razgovoru s novinarima, napomenuvši kako Crkva svojim karitativnim djelovanjem, otvaranjem pučkih kuhinja, pokušava tek ublažiti stanje.
  Nadbiskup Hranić izrazio je nadu da će “krik iz Slavonije” zbog teške gospodarske i socijalne situacije ipak netko čuti, da ovo stanje ne može vječno trajati, te da svi ovi sudski procesi, kojih smo svjedoci, govore kako dozrijeva jedno novo raspoloženje odozdo, da se mora krenuti drugačijim putem i da sazrijeva poruka da se ipak ne isplati biti nečastan i nepošten, te da je nužna promjena starog komunističkog mentaliteta “snađi se druže” u demokratsko i pošteno društvo.
  Na izravno pitanje tko je odgovoran za to nadbiskup Hranić je odgovorio da ne bi htio “uskrsnu poruku pretvoriti u bič kojim udara nekoga drugoga i prst kojim upire u drugoga”.
  “Mislim da to svakodnevno naši građani i naše društvo prepoznaju, da vide i da sami prosuđuju”, zaključio je nadbiskup Hranić.
  O aktualnim pitanjima iz života Crkve, ali i o stanju u društvu nadbiskup Hranić govorit će i u emisiji “Izravno” koja se iznimno na Veliki četvrtak emitira u 15 sati.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog